Περιβάλλον

Σοκ για το κλίμα στον πλανήτη: Σε λίγες ώρες έλιωσε το 40% των πάγων της Γροιλανδίας! (εικόνες)


Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια 2 δισ. τόνων πάγου, σε μία μόλις ημέρα!

Αν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, τότε η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες από τη Γροιλανδία, αναφορικά με την χωρίς προηγούμενο τήξη των πάγων, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό αλλά και σοκαριστικό τρόπο την κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης.

Ο κλιματολόγος του Danish Meteorological Institute, Steffen Olsen, «αιχμαλώτισε» με τον φακό της κάμεράς του ένα σημείο κοντά στην πόλη Κανάκ όπου άλλοτε ήταν παγωμένη λίμνη και πια οι πάγοι έχουν λιώσει, με αποτέλεσμα τα λυκόσκυλα να περπατούν σε νερό και όχι σε πάγο:

Όπως αναφέρει το CNN, μόνο την περασμένη Πέμπτη η Γροιλανδία έχασε το 40% των πάγων της, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλεια 2 δισ. τόνων! Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και κατά συνέπεια ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς είθισται η εποχή που οι πάγοι λιώνουν στη Γροιλανδία να κυμαίνεται από Ιούνιο έως Αύγουστο, ωστόσο μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών έλιωνε τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Thomas Mote, ερευνητή που μελετά το κλίμα της Γροιλανδίας στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το ξαφνικό λιώσιμο των πάγων είναι «ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτόγνωρο». «Είναι συγκρίσιμο με κάτι αντίστοιχο που είδαμε να συμβαίνει το 2012», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη ίσως αποτελεί πρώιμη ένδειξη ότι το 2019 θα σημάνει νέα χρονιά-ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων στη νήσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ