Καιρός

Χιονοκαταιγίδες: Το σπάνιο φαινόμενο που αναμένεται να σαρώσει την Αττική τις επόμενες ώρες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που θα σαρώσει αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και της Αττικής.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες ώρες στην Αττική θα κάνει την εμφάνισή του ένα σπάνιο φαινόμενο, οι χιονοκαταιγίδες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα γράφει ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο οποίος στις τελευταίες του εκτιμήσεις κάνει λόγο για «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» που αναμένεται να «χτυπήσουν» την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι» συμπληρώνει και εξηγεί πως:

«Η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας.

Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ