Καιρός

ΗΠΑ - Από τον καύσωνα στο χιόνι: Ασυνήθιστες μεταβολές θερμοκρασίας στο Κολοράντο

Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας σημειώθηκε στο Βόρειο Κολοράντο, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους κατοίκους της πολιτείας να ξυπνήσουν το πρωί της Τρίτης 8/9 αντικρίζοντας χιόνια, φαινόμενο εξαιρετικά ασυνήθιστο για την εποχή, μετά και από τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πολιτεία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χιονόπτωση στο Ντένβερ και ακόμα πιο βόρεια γύρω από το Φορτ Κόλινς, σε περιοχή όπου μαίνεται πυρκαγιά, ελπίζεται ότι θα βοηθήσει ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Becky Bolinger, ειδική στη μελέτη του κλίματος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, ειλικρινά, ήταν κάτι που δεν έχω ξαναδεί». Ειδικά για το Φορτ Κόλινς, οι υπεύθυνοι του κέντρου για τη μελέτη του κλίματος στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανέφεραν με μήνυμά τους στο Twitter ότι η χιονόπτωση της Τρίτης 8/9 ήταν η πιο πρόωρη για την εποχή, που έχει σημειωθεί εδώ και πάνω από 130 χρόνια!

Το κρύο ήρθε εντελώς ξαφνικά, μετά από θερμοκρασίες 37,2 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκαν την Κυριακή. Επρόκειτο για τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί, ως τώρα, στις αρχές Σεπτεμβρίου στην περιοχή. Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Κολοράντο ανέφερε ότι στο Φορτ Κόλινς το θερμόμετρο άγγιξε τους 37,7 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο (5/9).

Στο Ντένβερ έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που χιόνισε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Η πιο πρόωρη, χρονικά, χιονόπτωση που έχει σημειωθεί στην πόλη καταγράφηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1961.

Σύμφωνα με την Bolinger, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν οι ξαφνικές χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια, δεδομένου ότι το έδαφος μπορεί να είναι ζεστό, περίπου μια ημέρα μετά από τις (προηγούμενες) υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν.

«Είναι ένα απίστευτα αξιοσημείωτο γεγονός», επισημαίνει η ίδια προσθέτοντας ότι οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στο Κολοράντο αποτελούν πλέον φαινόμενο «κανονικότητας» λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ερευνητές διεξάγουν μελέτες για να διαπιστώσουν αν το κλίμα παίζει κάποιον ρόλο στις δραματικές μεταβολές της θερμοκρασίας (στην περιοχή), καταλήγει η Bolinger.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την έλευση του χιονιού στην πολιτεία του Κολοράντο οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά σπάνιο καιρικό φαινόμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ