Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Με απώλειες και φόντο τη Μέση Ανατολή έκλεισε σήμερα

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου διέγραψαν τα κέρδη τους, καθώς το Ιράν φάνηκε να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο των ισραηλινών χτυπημάτων και τον κίνδυνο άμεσης απάντησης από την Τεχεράνη. 

Τα futures του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 4,8% στα 30,765 ευρώ η μεγαβατώρα, αντιστρέφοντας τα κέρδη 4,7% που καταγράφοντας νωρίτερα σήμερα.

Το χτύπημα έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους και μη επανδρωμέναα αεροσκάφη στο Ισραήλ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι επρόκειτο για μια "συμβολική επίθεση" που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Ισραέλ Ζιβ στο Channel 12 της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις - από τις επιθέσεις της Ρωσίας στους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας έως την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές - θέτουν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο. Η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τις παγκόσμιες ροές του καυσίμου, παρά το μαξιλάρι των αποθεμάτων σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή.

"Οι μεγάλες διακοπές της διαμετακόμισης στα Στενά του Ορμούζ είναι ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να διαταράξει την προσφορά, απειλώντας την ισχυρή δημιουργία αποθεμάτων στην ΕΕ", δήλωσε ο Patricio Alvarez, ανώτερος αναλυτής της βιομηχανίας στο Bloomberg Intelligence.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Energy Aspects Ltd. ανέφερε ότι μια κίνηση του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ ήταν "πολύ απίθανη", προσθέτοντας ότι μια διακοπή ενός μήνα στις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον κορυφαίο παραγωγό Κατάρ θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά κατά 6 εκατ. τόνους. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα μήνα των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης. 

"Οποιαδήποτε διαταραχή θα έπληττε περισσότερο την Ασία, καθώς οι περισσότερες εξαγωγές του Κατάρ αποστέλλονται σε αγορές ανατολικά του Σουέζ", ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνονται ήδη κάτω από τους εποχικούς μέσους όρους, καθώς αυξήθηκε η ασιατική όρεξη για το καύσιμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...