Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Ηλεκτρική ενέργεια: Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση τις επόμενες μέρες - Θα αγγίξει τα 11.000MW

Σε συνθήκες μεγάλης καταπόνησης εισέρχεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που πλήττει με πρωτοφανή ένταση τη χώρα μας και προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο σφοδρό, την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι ότι ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο, αυξάνοντας αντίστοιχα την συνολική ζήτηση λόγω κλιματιστικών, η οποία προβλέπεται να ανεβάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει σε φορτία τα 11.000 MW.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά το θερμό καλοκαίρι του 2021, τα φορτία ξεπέρασαν τα 10.000 MW (στην αιχμή του μεσημεριού έφτασαν τα 10.059 MW) ενώ χθες έπεσαν κάτω από τα 10.000 MW και μέχρι τις 10.00 το βράδυ ήταν πάνω από τα 9.000 MW.

Οι διαχειριστές είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για τυχόν βλάβες και άλλες παρεμβάσεις στο δίκτυο που θα μπορούσαν να ταράξουν την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, ωστόσο προς ώρας δηλώνουν καθησυχαστικοί και έτοιμοι να καλύψουν την κορύφωση της ζήτησης.

Το ηλεκτρικό σύστημα υποστηρίζεται από το σύνολο των θερμικών μονάδων, τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά ενώ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών έχουν επιστρατευτεί η Πτολεμαίδα 5 της ΔΕΗ αλλά και η νευότευκτη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε πιλοτική λειτουργία. Εναλλακτικά, αν παραστεί ανάγκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η νέα ηλεκτρική γραμμή διασύνδεσης με Βουλγαρία, η οποία κατόπιν συνεννόησης των διαχειριστών των δύο χωρών θα μπορούσε να συνδράμει με εισαγωγές.

Ωστόσο ο κίνδυνος παραμονεύει ειδικά σε τόσο ακραίες συνθήκες καύσωνα για βλάβες σε μονάδες παραγωγής και πυρκαγιές που θα έθεταν σε μεγάλη δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις προηγούμενες μέρες, παρατηρήθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης κυρίως στις περιοχές που τυλίχθηκαν στις φλόγες, είτε προληπτικά για να μην εμποδιστεί το έργο της κατάσβεσης είτε λόγω ζημιών που προκλήθηκαν σε εξοπλισμό και γραμμές μεταφορές λόγω υπερθέρμανσης.

Οι συνθήκες πάντως σε σχέση με άλλες εποχές με εξίσου υψηλά φορτία είναι εντελώς διαφορετικές, όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς, Σε αυτό το συνδράμουν η αυξημένη παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, η οποία καλύπτει σταθερά τις μεσημεριανές ώρες τα 3.500 MW αλλά και οι ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε συστήματα ψύξης αλλά με ποιοτικά κριτήρια.

Τα σπίτια, παράλληλα, έχουν υιοθετήσει πολιτικές εξοικονόμησης και έχουν αντικαταστήσει παλιό οικιακό εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα, γεγονός που έχει περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και έχει οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά του φορτίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...