Κόσμος

Γαλλικός κολοσσός επενδύει στην Τουρκία: «Έγινε το πρώτο βήμα», λέει ο Τούρκος υπ. Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σχετικά με την επένδυση που θα κάνει η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies με τη Rönesans Holding στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Τουρκίας, είπε: «Θεωρούμε τη συνεργασία που δημιουργήθηκε εδώ σήμερα ως ένα πρώτο βήμα. Ο δηλωμένος στόχος είναι 1000 μεγαβάτ. Πιστεύω ότι αυτός ο στόχος πρέπει να επικαιροποιηθεί ως 5 χιλιάδες μεγαβάτ το συντομότερο δυνατό με τα έργα που θα συνεχιστούν»,είπε.

Σύμφωνα με το echedoros.blog, ο υπουργός Μπαϊρακτάρ μίλησε στη διάρκεια της «Τελετής Υπογραφής της Συμφωνίας Ενεργειακής Συνεργασίας της Αναγέννησης».

Τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας τομέας που συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού έναντι της αυξανόμενης ζήτησης, κάνει τις τιμές πιο ανταγωνιστικές και μειώνει την εξάρτηση από το εξωτερικό,

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι σύμφωνα με τον στόχο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι χώρα ουδέτερη για τον άνθρακα έως το 2053, η ανανεώσιμη ενέργεια είναι επίσης συμβατή με τους στόχους της Τουρκίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μπαϊρακτάρ, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τους πόρους στην τεχνολογία τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ότι περίπου το 55 τοις εκατό της εγκατεστημένης ισχύος αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέχει την 12η θέση στον κόσμο και την 5η στην Ευρώπη με αυτή την έννοια, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας στο Τουρκικό Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο, το οποίο ανακοινώσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι να αυξήσουμε το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στην εγκατεστημένη ισχύ της Τουρκίας στο 65 τοις εκατό έως το 2035. Για αυτό, πρέπει να κατασκευάσουμε 3.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας, 1.500 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και συνολικά 5.000 μεγαβάτ για αυτά τα επόμενα χρόνια αιολικά ανά 1 μεγαβάτ ικανούς πόρους το συντομότερο δυνατό και να τους φέρουμε στην οικονομία μας.

Ο Μπαϊρακτάρ υπενθύμισε ότι πολλές συμφωνίες υπογράφηκαν με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στον Κόλπο: «Θα συνεργαστούμε με αυτές τις τρεις χώρες σε άλλους τομείς ενέργειας, ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επόμενη περίοδο» είπε σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...