Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο-Δεν θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη βδομάδα

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα εντός της ΕΕ καταγράφει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg όσον αφορά στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ειδικότερα στο πλαφόν στο φυσικό αέριο, ζήτημα για το οποίο δεν έχει βγει λευκός καπνός. 

Μια συμφωνία για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει άπιαστη, πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, επισημαίνεται.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς οι ηγέτες των κρατών προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας όπου και θα συζητήσουν τρόπους περιορισμού μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί να οδηγήσει σε ύφεση την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Νέα επιστολή προς την ΕΕ για τις τιμές του φυσικού αερίου

Νέα επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου απηύθυναν, την Πέμπτη, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται σύμφωνα με το ΥΠΕΝ στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:

1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.

2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, οι προτάσεις διαμορφώθηκαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πέντε υπουργών που ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται».

Στην επιστολή επισημαίνονται ακόμη έξι δράσεις που μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα, οι οποίες είναι: κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, βελτιστοποίηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου, εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας προς τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου, ανάπτυξη νέου δείκτη τιμών που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την αγορά, εξοικονόμηση ενέργειας και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...