Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση-Αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποιεί: Πιθανά τα μπλακ άουτ τον χειμώνα-Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ερωτηθείς εάν οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν βοήθεια από την καταστροφή της ενεργειακής κρίσης, ο Λέναρτσιτς απάντησε πως αυτό είναι πράγματι πολύ πιθανό, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND.

Τα δύο σενάρια της ΕΕ για τον ερχόμενο χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει δύο διαφορετικά σενάρια: Πρώτον, ότι ένα ή ένας μικρός αριθμός κρατών μελών θα επηρεαστεί από ένα μικρό περιστατικό όπως ένα μπλακ άουτ, οπότε άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να τα υποστηρίξουν «δανείζοντας» την παραγωγή ενέργειάς του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών θα μπορούσε να επηρεαστεί, οπότε το στρατηγικό απόθεμα της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των απαιτήσεων. Όπως εξήγησε ο Λέναρτσιτς, τα μέτρα της ΕΕ θα έρθουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας παραδείγματα των τελευταίων ετών, όταν γεννήτριες και καύσιμα παραδόθηκαν στη Σλοβενία ​​την ίδια ημέρα που το ηλεκτρικό της δίκτυο υπέστη ζημιά λόγω χιονοθύελλας, καθώς και όταν η υποστήριξη της ΕΕ ήρθε αμέσως μετά από ένα σεισμό στην Κροατία το 2020.

Οι αναταραχές σε όλα τα επίπεδα δείχνουν «χειμώνα κρίσεων» για την Ευρώπη

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι η ΕΕ προετοιμάζεται γενικότερα για έναν χειμώνα κρίσεων, εξηγώντας ότι από την εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να «προλάβουν τις κρίσεις» και να αποφεύγουν να αντιδρούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Λέναρτσιτς προειδοποίησε επίσης ότι εκτός από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για άλλες αναταραχές, όπως στο Σαχέλ, στο Κέρας της Αφρικής και στο Αφγανιστάν, που προκαλούνται από «αναπτυξιακά προβλήματα και επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, όπως η υποβάθμιση του εδάφους, η ξηρασία ή οι πλημμύρες». Πρόσθεσε ότι τέτοια γεγονότα είναι συχνά οι πραγματικές αιτίες πίσω από τις συγκρούσεις -ή μπορούν να τις επιδεινώσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λένατσιτς υποστήριξε επίσης την ενίσχυση της υποστήριξης παρά τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, λέγοντας: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη δυστυχία γύρω μας, θα έρθει σε εμάς». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...
Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...