Ενέργεια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ξανά την ανιούσα πήραν οι τιμές – Στα 409 ευρώ η μεγαβατώρα

Σε ανοδική… τάση έχουν εισέλθει τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Έτσι, για σήμερα Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 409,26 ευρώ, με την χαμηλότερη στα 341,48 ευρώ και την υψηλότερη στα 609,99 ευρώ.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα η συμμετοχή του φυσικού αερίου είναι αυξημένη και φτάνει το 37,24%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ (οι οποίες μια μέρα πριν βρίσκονταν στην πρώτη θέση) με 24,59%, οι εισαγωγές με 19,11%, ο λιγνίτης με 9.06% και τα υδροηλεκτρικά με 3,58%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασε χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF, που θεωρείται σημείο αναφοράς για την Ευρώπη. Έτσι η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τιμή της μεγαβατώρας στα 189 ευρώ, για να πέσει στη συνέχεια στα 181 ευρώ, ενώ το μεσημέρι «σκαρφάλωσε» στα 197,5 ευρώ.

Τελικά η τιμή έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με προχθές, δηλαδή τα 188 ευρώ/MWh, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου στα 203,91 ευρώ/MWh και το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στα 209,5 ευρώ/MWh.

Το τελευταίο διάστημα, μετά τις παρεμβάσεις της Ε.Ε., αλλά και τις αθρόες εισαγωγές LNG, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αποκλιμακωθεί. Ωστόσο, μετά την νέα κατακόρυφη άνοδο του γεωπολιτικού «θερμομέτρου» στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας που ακολούθησε το ψυχροπολεμικό διάγγελμα Πούτιν και τις επικείμενες νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, μένει να φανεί πώς θα αποτιμηθούν όλα αυτά από τις αγορές και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ήδη υπέρογκο ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...