Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Γεω-οικονομική κίνηση-ματ στη Βαλτική: Η Σαουδική Αραβία σπάει το ρωσικό μονοπώλιο πετρελαίου στην Πολωνία

Η κρατική εταιρεία Saudi Aramco ανακοίνωσε τη συμφωνία να αγοράσει μερίδιο 30% στο δεύτερο μεγαλύτερο πολωνικό διυλιστήριο πετρελαίου, το Γκντανσκ, και να αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου της μεταξύ 200.000 και 337.000 βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγική ικανότητα αυτού του διυλιστηρίου είναι 210.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τα 270.000 που παράγονται από το Blok, το κύριο διυλιστήριο στην Πολωνία.

Η ανακοίνωση της αγοράς αυτού του διυλιστηρίου από τη Σαουδική Αραβία έρχεται στο αποκορύφωμα των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας. Η ισχυρή επιρροή που είχε η Ρωσία στην Πολωνία ως ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου της χώρας έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια μια πολωνική εξάρτηση από τη Ρωσία, μια κατάσταση που το Κρεμλίνο εκμεταλλεύτηκε για να επωφεληθεί από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις με την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γι' αυτό η παρουσία της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, θα δώσει μεγαλύτερο δυναμισμό στην πολωνική αγορά πετρελαίου στο έλεος της μείωσης της ρωσικής επιρροής.

Η Πολωνία επιδίωξε να μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέσω συμφωνιών με άλλους προμηθευτές και των οποίων η αποφασιστικότητα έχει οξυνθεί καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί. Οι σχέσεις τους είχαν ήδη επιδεινωθεί στις αρχές του 2021, όταν η Πολωνία αναγκάστηκε να μειώσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία λόγω μιας διαφωνίας τιμών μεταξύ της ρωσικής Rosneft και της Πολωνικής BKN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στην απόφαση της Πολωνίας να μειώσει τη ρωσική επιρροή. Οι διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας ξέσπασαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση που αφορά τη γειτονική Λευκορωσία.

Επιπλέον, οι τρέχουσες εξελίξεις και οι φήμες για εισβολή στην Ουκρανία συνέβαλαν στο να χρειαστεί η Πολωνία να αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές, αφού οι στρατιωτικές ασκήσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι στη Λευκορωσία θα γίνουν κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας, στα σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau προειδοποίησε ότι "ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή είναι πλέον μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχει προκύψει τα τελευταία 30 χρόνια".

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας και η διοίκηση του μονοπωλιακού πετρελαιαγωγού Transneft δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας. Η Ρωσία αναμένεται να προμηθεύσει 120.000 βαρέλια αυτόν τον μήνα μέσω της Druzhba, σε σύγκριση με 220.000 βαρέλια τον Ιανουάριο του 2021 ή 500.000 βαρέλια τη δεκαετία του 2000. Σε κάθε περίπτωση, εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η σαουδαραβική εταιρεία Aramco θα αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου της στην Πολωνία τρεις έως πέντε φορές και μπορεί να καλύψει το 50-70% των αναγκών της Πολωνίας σε αργό.

Ωστόσο, πηγές κοντά στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία ισχυρίστηκαν ότι ενώ η συμφωνία ήταν πολύ σημαντική για την Πολωνία, είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο στις πολιτικές εντός της ομάδας ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους. ιδιαίτερα τη Ρωσία.

Η Πολωνία είναι ένας από τους σημαντικότερους καταναλωτές πετρελαίου στη Βαλτική και η PKN Orlen κατέχει μερίδια σε διυλιστήρια στη Λιθουανία και την Τσεχική Δημοκρατία, τα οποία είναι επίσης αγοραστές της ναυαρχίδας αργού πετρελαίου της Ρωσίας Urals.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ