Ενέργεια

Κίνδυνος κραχ! “Ασφυξία” στην ευρωπαϊκή οικονομία από τις εκτός πραγματικότητας τιμές ενέργειας

Οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να πλήττουν τις βιομηχανικές δραστηριότητες, απειλώντας ότι θα πλήξουν και την ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές οικονομίες με τριπλή πτώση μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή και υψηλότερο λειτουργικό κόστος


Γιγάντιες ευρωπαϊκές εταιρείες, από τα χημικά και τα ορυχεία μέχρι τον κλάδο των τροφίμων, λένε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζουν τα περιθώρια κέρδους τους και αναγκάζουν ορισμένες από αυτές να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Ορισμένα εργοστάσια έκλεισαν λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου. Τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να σημειωθεί μεγαλύτερη αδράνεια της βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, λένε οι αναλυτές.

https://www.youtube.com/watch?v=nkMaNt5uyAcΕν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου στέλνουν τις ασιατικές τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε επίπεδα ρεκόρ για αυτήν την περίοδο του έτους - μεταξύ αιχμής της θερινής ζήτησης και ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η σφιχτή αγορά αερίου της Ευρώπης, οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου, τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και οι τιμές ρεκόρ άνθρακα συνδυάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για να στείλουν τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην ήπειρο και τις τιμές ισχύος στις μεγαλύτερες οικονομίες σε υψηλότατα επίπεδα. Σχεδόν καθημερινά, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνονται σε νέα ρεκόρ, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις καθώς οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τους εκτοξευόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Αλλά δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που παλεύουν με τις τιμές ρεκόρ στο τομέα της ενέργειας. Οι βιομηχανίες έχουν αρχίσει επίσης να αισθάνονται την...πρεμούρα.

Η CF Industries, κατασκευαστής προϊόντων υδρογόνου και αζώτου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά τη λειτουργία της στα συγκροτήματα παραγωγής σε Billingham και Ince στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. "Η Εταιρεία δεν έχει εκτίμηση για το πότε θα συνεχιστεί η παραγωγή στις εγκαταστάσεις", ανέφερε η CF Industries.

Η Yara που εδρεύει στη Νορβηγία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αμμωνίας στον κόσμο, περιορίζει την παραγωγή λόγω των υψηλών ρεκόρ τιμών του φυσικού αερίου.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3TR3Tn_FdcΟ μεγάλος παραγωγός βιοαιθανόλης της Γερμανίας CropEnergies AG δήλωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους σχεδόν μειώθηκαν στο μισό καθώς «το σημαντικά υψηλότερο καθαρό κόστος πρώτων υλών και η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ ήταν το κύριο βάρος για τα αποτελέσματα».

Επίσης στη Γερμανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών στην Ευρώπη, η BASF και ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού, Aurubis, επισημαίνουν επίσης τις υψηλές τιμές ενέργειας ως σημαντικό βάρος για τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες στη Γαλλία, όπως ο κορυφαίος παραγωγός ζάχαρης Tereos και η παραγωγός αμύλου Roquette Freres, λένε στο Bloomberg ότι οι τιμές-ρεκόρ της ενέργειας ασκούν πληθωριστική πίεση στα οικονομικά τους και σε «κάθε άλλο κόστος».

Όλοι αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι για τη βιομηχανία της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή, ειδικά εάν ο χειμώνας που έρχεται στην Ευρώπη και την Ασία γίνει πιο κρύος από το συνηθισμένο, αυξάνοντας την περαιτέρω ζήτηση για φυσικό αέριο και ενέργεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...