Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Εκπληκτικό: Στη Σκωτία η μεγαλύτερη γεννήτρια παλιρροϊκής ενέργειας

Η μεγαλύτερη γεννήτρια του κόσμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ροή της παλίρροιας εγκαταστάθηκε έξω από τη Σκωτία για να καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών.

Το σύστημα των 680 τόνων αποτελείται από ένα μακρόστενο πλωτό τμήμα από το οποίο εξέχουν δύο βυθιζόμενοι βραχίονες με προπέλες. Προσφέρουν ισχύ 2 megawatt από τη ροή της άμπωτης και της πλημμυρίδας δύο φορές ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρος της παραγωγής θα τροφοδοτείται σε σύστημα ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου με χαμηλό κόστος.

Η ενεργοποίηση του συστήματος στο αρχιπέλαγος των Ορκάδων χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» από την κατασκευάστρια εταιρεία Orbital Marine Power.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας χρηματοδότησε το σύστημα με 3,4 εκατομμύρια λίρες, ενώ το υπόλοιπο μέρος του προϋπολογισμού καλύφθηκε από επενδυτές της πλατφόρμας ηθικών επενδύσεων Abundance Investment.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χάρη στους άφθονους φυσικούς πόρους της, της εξειδίκευσης και της φιλοδοξίας της, η Σκωτία βρίσκεται σε ιδανική θέση για την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς θαλάσσιας ενέργειες, ενώ παράλληλα βοηθά στην κατάκτηση της οικονομίας μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μάικλ Μάθεσον.

Συστήματα παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας έχουν δοκιμαστεί και αλλού στον κόσμο, μέχρι στιγμής όμως η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα θεωρείται ασύμφορη, εν μέρει λόγω των γεωγραφικών απαιτήσεών της.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ