Ενέργεια

Φόρουμ των χωρών της ΝΑ Μεσογείου: Οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, ήταν οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πυκνές, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να στείλει για γεωτρήσεις τα σκάφη «Yavuz» και «Fatih».

Οι τουρκικές παραβάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου κυριάρχησαν στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης υπουργικής συνάντηση του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, που διοργανώθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Στο Φόρουμ συμμετείχε και η χώρα μας με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενημέρωσε για τις τουρκικές παραβιάσεις τους ομολόγους του καθώς επίσης και τον υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρικ Πέρι, καθώς και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Λακκοτρύπης περιέγραψε το πόσο κοντά στις κυπριακές ακτές ήταν η πρώτη γεώτρηση και πόσο ακόμη πιο κοντά είναι η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας.

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι πυκνές, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία γεωτρήσεων με τα σκάφη γεώτρησης «Yavuz» και «Fatih», να βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ