Ενέργεια

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ - Αμεσα η πρόσκληση ενδιαφέροντος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την DG COMP.

Στόχος είναι  ο διαγωνισμός να ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο και η διαδικασία της απόσχισης από τη ΔΕΗ να  έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018 ενώ η  κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καλούνται πλέον να διαχειριστούν το μέτωπο που άνοιξε με τη ΓΕΝΟΠ και τις τοπικές κοινωνίες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Ηδη η ΓΕΝΟΠ και οι τοπικές κοινωνίες  έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην πώληση των τεσσάρων μονάδων. Σήμερα διοργανώνεται συλλαλητήριο στη Φλώρινα και στις 6  Δεκεμβρίου  στη Μεγαλόπολη.

Βάσει της συμφωνίας, έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει περάσει στον ανταγωνισμό το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η εν λειτουργία μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα ορυχεία.

Κρίσιμο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδυτών κάτι που θα κρίνει και την επιτυχία ή όχι του πολύπλοκου αυτού εγχειρήματος. Πάντως εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς θεωρούν ότι η επένδυση στον λιγνίτη δεν είναι συμφέρουσα, με δεδομένους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απανθρακοποίηση.

Επίσης ούτε μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες έχουν δηλώσει δημόσια ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ