Βιοηθική

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου: Πώς χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, γιατί παραμένει τόσο αμφιλεγόμενη & τι γίνεται στην Ελλάδα

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον πόλεμο. Θα μπορούσε να είναι μια νέα εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των νεκρών και την επανένωση των οικογενειών. Αλλά αν δεν είμαστε σε θέση να σεβαστούμε την ηθική αυτής της τεχνολογίας τώρα, θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε ένα μέσο ικανό να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου Clearview AI από τον Μάρτιο του 2022 με σκοπό να επαληθεύσει τα εγκλήματα πολέμου ταυτοποιώντας τους νεκρούς, Ρώσους και Ουκρανούς.

Το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας είπε ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία Clearview AI για να προσφέρει στους Ρώσους την ευκαιρία να βιώσουν το «πραγματικό κόστος του πολέμου» και να ενημερώσουν τις οικογένειες ότι αν θέλουν να βρουν τα πτώματα των αγαπημένων τους.

Αυτό το λογισμικό, το οποίο είναι δωρεάν στην Ουκρανία, χρησιμοποιείται επίσης σε σημεία ελέγχου και θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανένωση των προσφύγων με τις οικογένειές τους.

Η βρετανική διαμάχη

Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (το ICO) επέβαλε πρόστιμο στην Clearview AI άνω των 7,5 εκατομμυρίων λιρών στερλίνων (περίπου 8,7 εκατομμύρια ευρώ) για τη συλλογή εικόνων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλού στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέτοιες εικόνες διατάχθηκαν να αφαιρεθούν και απαγορεύτηκε η συλλογή και χρήση των προσωπικών δεδομένων των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που διατίθενται δημόσια στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το ICO, δεδομένου του μεγάλου αριθμού χρηστών κοινωνικών μέσων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πολύ πιθανό η βάση δεδομένων προσώπων του Clearview AI να περιέχει σημαντικό αριθμό εικόνων που λαμβάνονται και αποθηκεύονται χωρίς συγκατάθεση.

Ο δικηγόρος της Clearview AI, ο Lee Wolosky, υποστηρίζει ότι «η απόφαση για την επιβολή προστίμου δεν είναι σύμφωνη με το νόμο: η Clearview AI δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία του ICO και δεν δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν τη στιγμή».

Η εταιρεία αναμένει να έχει 100 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων στη βάση δεδομένων της μέχρι τις αρχές του 2023, δηλαδή 14 φορές τον αριθμό των ανθρώπων στη Γη. Πολλαπλές φωτογραφίες του ίδιου ατόμου βελτιώνουν την ακρίβεια του συστήματος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Clearview AI, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου βοηθά τις αρχές επιβολής του νόμου να καταπολεμήσουν το έγκλημα και επιτρέπει στις εταιρείες μεταφορών, τις τράπεζες και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις να ανιχνεύουν κλοπές, να αποτρέπουν απάτες και να επαληθεύουν ταυτότητες.

Ένα εργαλείο για τον πόλεμο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Clearview AI Hoan Ton-That υποστηρίζει ότι το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου επέτρεψε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στις αρχές επιβολής του νόμου να αποθηκεύσουν περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια εικόνες από τη VKontakte, μια ρωσική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Ο Χόαν είπε ότι το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να εντοπίσουν τους νεκρούς στρατιώτες πιο αποτελεσματικά από τα δακτυλικά αποτυπώματα, και λειτουργεί ακόμα και αν το πρόσωπο ενός στρατιώτη έχει υποστεί ζημιά.

Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η αποσύνθεση του προσώπου ενός ατόμου μπορεί να μειώσει την ακρίβεια του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αποτελέσματα που σχετίζονται με την ταυτοποίηση νεκρών ατόμων παρόμοια ή καλύτερα από την ανθρώπινη αξιολόγηση.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα οδοντιατρικά αρχεία και το DNA παραμένουν οι πιο αξιόπιστες τεχνικές αναγνώρισης. Είναι όμως εργαλεία για εκπαιδευμένους επαγγελματίες, ενώ η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μη ειδικούς.

Ένα άλλο πρόβλημα που επισημάνθηκε από ειδικούς είναι ότι η αναγνώριση προσώπου μπορεί κατά λάθος να ταιριάζει με δύο εικόνες ή να μην ταιριάζει με φωτογραφίες του ίδιου ατόμου. Στην Ουκρανία, οι συνέπειες οποιουδήποτε πιθανού λάθους με την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Ένας αθώος πολίτης θα μπορούσε να πεθάνει εάν αναγνωριστεί εσφαλμένα ως Ρώσος στρατιώτης.

Μια αμφιλεγόμενη ιστορία

Το 2016, ο Hoan άρχισε να προσλαμβάνει μηχανικούς υπολογιστών για να δημιουργήσουν τον αλγόριθμο Clearview AI. Ωστόσο, μόλις το 2019 η αμερικανική εταιρεία αναγνώρισης προσώπου άρχισε να παρέχει διακριτικά το λογισμικό της στην αστυνομία και τις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2020, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Η μυστική εταιρεία που θα μπορούσε να τερματίσει την ιδιωτικότητα όπως την ξέρουμε». Το κείμενο ώθησε περισσότερους από 40 οργανισμούς τεχνολογίας και πολιτικών δικαιωμάτων να στείλουν μια επιστολή στο Συμβούλιο Εποπτείας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Πολιτικών Ελευθεριών και σε τέσσερις επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, απαιτώντας την αναστολή του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου της Clearview AI.

Τον Φεβρουάριο του 2020, μετά από παραβίαση δεδομένων της λίστας πελατών του Clearview AI, το BuzzFeed αποκάλυψε ότι το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου του Clearview AI χρησιμοποιήθηκε από άτομα σε περισσότερα από 2.200 αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε 27 χώρες.

Στις 9 Μαΐου 2022, η Clearview AI συμφώνησε να σταματήσει να πωλεί πρόσβαση στη βάση δεδομένων προσώπων της σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, αφού η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κατέθεσε μήνυση κατηγορώντας την Clearview AI για παραβίαση του νόμου περί απορρήτου του Ιλινόις.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αρχές προστασίας δεδομένων στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα επέβαλαν πρόστιμα, διερεύνησαν ή απαγόρευσαν στο Clearview AI να συλλέγει εικόνες ανθρώπων.

Εάν δεν εγκριθούν νόμοι που να διέπουν τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, η αστυνομική χρήση αυτής της τεχνολογίας ενέχει τον κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων απορρήτου, της προστασίας δεδομένων και των νόμων περί ισότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ