Επιστήμη

Λέκκας: «Ζούμε ακραίες επιπτώσεις κλιματικής κρίσης» - Όσα είπε για τη φονική πλημμύρα στην Ισπανία

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις σε μία επιμήκη ζώνη στη Βαλένθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι συνδυασμός μίας σειράς παραγόντων που αποτελούν αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επισημαίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ψυχρή λίμνη που αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με την παρουσία θερμών υδροφόρων αέριων μαζών, οφειλόμενες στις υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου, έδρασαν καταλυτικά στην επιφάνεια της περιοχής, σημειώνει ο Ευθύμιος Λέκκας για το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στη Βαλένθια της Ισπανίας.

«Το υδρογραφικό δίκτυο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις προκαλώντας εκτεταμένες ξαφνικές πλημμύρες σε οικιστικά συγκροτήματα, τα οποία καταλήφθηκαν από όγκους νερού και φερτών υλικών. Τα υφιστάμενα ρεύματα σε συνδυασμό με τους τεράστιους μεταφερόμενους όγκους και τα αντικείμενα – κυρίως αυτοκίνητα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν επαρκώς.

«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες τραγικών στιγμιότυπων της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης», τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλαν στην καταστροφή, για την οποία δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τις πολύπλοκες επιπτώσεις, καταλήγει στη δήλωσή του ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η ελληνική πολεμική μηχανή θα μπορεί να απειλεί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης με στρατηγικά πλήγματα ακόμη και την Άγκυρα

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι μετά την ανακοίνωση της CHEVRON; Απειλεί την Κύπρο Κεμαλικός Βουλευτής ως αποθήκη ισραηλινών...
polemos-urania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Για αυτό δεν το εγκαταλείπει ο Ζελένσκι! 10 χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν για την υπεράσπιση του Ποκρόβσκ -Δείτε την περικύκλωση σε live χάρτη

Όσο και εάν επιθυμεί το Κίεβο να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το Ποκρόβσκ, οι δυνάμεις των αμυνόμενων εξουθενώνονται