Επιστήμη

Διάστημα: Tι κρύβει γιγάντιος πίδακας σε φεγγάρι του Κρόνου

Στον συγκεκριμένο δορυφόρο του Κρόνου έχουν καταγραφεί ωκεανοί με αλμυρό νερό και άλλες συνθήκες που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν εξωγήινη ζωή.

Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν για τους πίδακες υδρατμών στην επιφάνεια του Εγκέλαδου. Αλλά το μέγεθος που συγκεκριμένου πίδακα, τους έκανε να πιστέψουν αρχικά ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στα στοιχεία που έστειλε το James Webb.

«Ήταν σοκαριστικό να εντοπίζεις έναν πίδακα 20 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του φεγγαριού» επισημαίνει ο Τζερόνιμο Βιλανουέβα επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον The Independent, δεν ήταν μόνο το μέγεθος του πίδακα που σόκαρε τους επιστήμονες, αλλά και η ποσότητα νερού που εκτοξευόταν υπό μορφή υδρατμών: 300 λίτρα το δευτερόλεπτο.

Οι πίδακες στην επιφάνεια του Εγκέλαδου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2008 από το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου. Αλλά το τηλεσκόπιο Γουέμπ δίνει περισσότερες πληροφορίες και μεγαλύτερη ευκρίνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η τροχιά του Εγκέλαδου γύρω από τον Κρόνο είναι σχετικά γρήγορη, μόλις 33 ώρες. Καθώς το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη οι πίδακες εκτοξεύουν υδρατμούς αφήνοντας πίσω τους κάτι σαν φωτοστέφανο, σχεδόν σαν ντόνατ», σχολιάζει ο Βιλανουέβα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι παρατηρώντας τον Εγκέλαδο θα μάθουν περισσότερα για τους πίδακες, τις αλλαγές στην επιφάνεια του φεγγαριού και για το νερό που κρύβεται κάτω από αυτήν.

«Αυτή τη στιγμή το τηλεσκόπιο Webb μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε νέες ανακαλύψεις για τη σύνθεση του ωκεανού που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου», επισημαίνει η Στέφανι Μίλαμ του Κέντρου Goddard, μέλος της ομάδας που έγραψε τη μελέτη για τον γιγάντιο πίδακα στον Εγκέλαδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...