Επιστήμη

NASA: Ελπίζει να συνεχίσει την συνεργασία με τη Ρωσία στον ISS... καταδικάζοντας όμως την εισβολή στην Ουκρανία

«Διαφωνούμε πλήρως» με τον πόλεμο του Πούτιν που «σφάζει ανθρώπους και εισβάλει σε μια αυτόνομη, κυρίαρχη χώρα», είπε πάντως ο Νέλσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον καταδίκασε σήμερα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο είπε ότι αναμένει πως Ρώσοι και Αμερικανοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέχρι να παροπλιστεί.

Η αμερικανορωσική διαστημική συνεργασία τέθηκε εν αμφιβόλω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos αιφνιδίασε τη NASA, ανακοινώνοντας πέρσι τον Ιούλιο ότι η Μόσχα σκόπευε να σταματήσει τη συνεργασία της στον διαστημικό σταθμό «μετά το 2024». Μία ημέρα αργότερα όμως η NASA είπε ότι η Roscosmos θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νέλσον, που βρίσκεται στην Οτάβα για να παρουσιάσει τη διαστημική αποστολή Artemis II, στην οποία μετέχει και ένας Καναδός αστροναύτης, υπενθύμισε ότι ΗΠΑ και ΕΣΣΔ συνεργάζονταν στο διάστημα ακόμη και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και αναμένει ότι αυτή η συνεργασία με τη Μόσχα θα συνεχιστεί παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Διαφωνούμε πλήρως» με τον πόλεμο του Πούτιν που «σφάζει ανθρώπους και εισβάλει σε μια αυτόνομη, κυρίαρχη χώρα», είπε ο Νέλσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Όμως «η συνεργασία στον ISS συνεχίζεται με επαγγελματικό τρόπο μεταξύ αστροναυτών και κοσμοναυτών, χωρίς εμπόδια. Και αναμένω ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας», πρόσθεσε.

Ο ISS τέθηκε σε τροχιά το 1998 και λειτουργεί συνεχώς από τον Νοέμβριο του 2000, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και έντεκα ευρωπαϊκών χωρών. Η NASA σχεδιάζει να τον παροπλίσει τον Ιανουάριο του 2031.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...