Ευθύμιος Λέκκας
Επιστήμη
Ενημερώθηκε στις:

Λέκκας: "Ρητά και κατηγορηματικά! Το ρήγμα του σεισμού στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα"

Απόλυτα καθησυχαστικός απέναντι στις ανησυχίες ότι ο σεισμός της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε το πρωί του Σαββάτου από την Αντιόχεια στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά.

«Βρίσκομαι βόρεια της Αντιόχειας, στο κέντρο της καταστροφής. Η έκταση της καταστροφής είναι περίπου ίση με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει μήκος 500 χλμ και πλάτος από 20 ως 40 χλμ. Εκεί εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καταστροφών» είπε και συνέχισε:

«Το ρήγμα στην Αντιόχεια δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο, όλες οι αντιστοιχίσεις που γίνονται από συναδέλφους του γραφείου -και λυπάμαι που το λέω έτσι- δεν ευσταθούν. Δεν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα το οποίο είδαμε πρώτοι».

Εξήγησε ότι αυτό το ρήγμα οριοθετεί την περιοχή της καταστροφής και επιβάλλει τον τύπο των καταστροφών. Οι περίπου 30.000 καταρρεύσεις έγιναν λόγω του τεκτονικού βυθίσματος. Από αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε τους αντισεισμικούς κανονισμούς».

Σημείωσε ακόμη ότι «στην Ελλάδα οι αντισεισμικοί κανονισμοί είναι πολύ πιο ισχυροί, τέτοιες βλάβες δεν θα γίνονταν στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συγκριθεί, δεν υπάρχει σύγκριση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόνισε ότι στην Τουρκία: 

1. οι αντισεισμικοί καονισμοί δεν είναι αυστηροί και δεν εφαρμόζονται

2. τα κτίρια έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα

3. η διαμόρφωση του σκελετού του κτιρίου είναι λάθος

4. οι Τούρκοι δείχνουν περισσότερη επιμέλεια στην αρχιτεκτνομική παρά στην αντισεισμική θωράκιση

Και ο κ. Λέκκας κατέληξε: «Για να διαλυθούν οι ανησυχίες όλων των Ελλήνων, επειδή ακούγονται πράγματα απαράδεκτα και υπερβολικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σεισμό αυτής της τάξης. [...] Πρέπει να υπάρχει μετριοπάθεια από όλους τους συναδέλφους, γιατί ο κόσμος δεν οφείλει να ξέρει. Λέω ρητά και κατηγορηματικά δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό της Δευτέρας και του ελληνικού χώρου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...