Επιστήμη

Πού θα πάει η ανθρωπότητα όταν η γη γίνει ακατοίκητη;

Εάν η ανθρωπότητα καταστρέψει τον πλανήτη Γη με ρύπανση από πλαστικά και ορυκτά καύσιμα, την υπερβολική χρήση φυσικών πόρων και προκαλέσει την εξαφάνιση πολλών φυτών και ζωικών ειδών, θα υπάρξει άλλος πλανήτης σε κάποιον μακρινό γαλαξία στον οποίο θα στραφούμε;

Εάν η Γη γεμίσει υπερβολικά , πρέπει να υπάρχει ένας εξωπλανήτης κάπου με περισσότερο χώρο. Ωστόσο, η επιλογή ενός κατάλληλου τόπου για ανθρώπινη μετεγκατάσταση και επέκταση θα απαιτήσει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό.
 

Μελλοντικοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Assaf Hochman στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης Fredy and Nadine Herrmann στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (HU), σε συνεργασία με τον Δρ. Paolo De Luca στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης και τον Δρ. Thaddeus Komacek στο  Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανέπτυξε με επιτυχία ένα πλαίσιο για να μελετήσει τις ατμόσφαιρες μακρινών πλανητών και να εντοπίσει αυτούς τους πλανήτες που είναι κατάλληλοι για ανθρώπινη κατοίκηση. 

Η αναζήτηση ενός νέου σπιτιού

Η κλιματική κρίση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για όλους τους ανθρώπους στη Γη, οδηγώντας πολλούς επιστήμονες να αναζητήσουν εξωπλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα– που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν άνθρωποι. Το JWST αναπτύχθηκε ως μέρος αυτής της αναζήτησης για να παρέχει λεπτομερή δεδομένα παρατήρησης σχετικά με εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη τα επόμενα χρόνια.

«Οι ατμόσφαιρες των βραχωδών εξωπλανητών πλησιάζουν στο να χαρακτηριστούν από αστρονομικές παρατηρήσεις, εν μέρει λόγω της θέσης σε λειτουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb», έγραψαν. «Αυτές οι παρατηρήσεις μας αναγκάζουν να κατανοήσουμε τις εξωπλανητικές ατμόσφαιρες στο ταξίδι για να βρούμε κατοικήσιμους πλανήτες».

 

Ποια στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εύρεση ενός εξω-πλανήτη;

Η ταξινόμηση των κλιματικών συνθηκών και η μέτρηση της ευαισθησίας του κλίματος είναι κεντρικά στοιχεία κατά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των εξωπλανητών ως πιθανών υποψηφίων για ανθρώπινη κατοίκηση. Στην τρέχουσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε την ευαισθησία του κλίματος του πλανήτη στις αυξήσεις των αερίων του θερμοκηπίου και τη συνέκρινε με τις συνθήκες στη Γη. Χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική προσομοίωση του κλίματος στο TRAPPIST-1e, θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των αλλαγών στη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου.

 
Οι ερευνητές εξέτασαν την ευαισθησία του κλίματος του πλανήτη στις αυξήσεις των αερίων του θερμοκηπίου και το συνέκριναν με τις συνθήκες στη Γη. Χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική προσομοίωση του κλίματος στο TRAPPIST-1e, θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των αλλαγών στη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου.
 

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην επίδραση της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO²) στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στο ρυθμό μεταβολών του καιρού στον πλανήτη. «Αυτές οι δύο μεταβλητές είναι κρίσιμες για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες και τώρα μελετώνται σε βάθος για πρώτη φορά στην ιστορία», εξήγησε ο Χόχμαν.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η μελέτη της μεταβλητότητας του κλίματος εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη παρέχει καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή στη Γη. Επιπλέον, αυτού του είδους η έρευνα προσφέρει μια νέα κατανόηση του πώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη Γη μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι η μελέτη της τεκμηρίωσε ένα νέο μονοπάτι για την κατανόηση της επίδρασης που έχουν οι διάφορες πλανητικές παράμετροι στην κλιματική μεταβλητότητα των δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών και στη Γη.

«Το ερευνητικό πλαίσιο που αναπτύξαμε, μαζί με δεδομένα παρατήρησης από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Webb, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αξιολογήσουν αποτελεσματικά τις ατμόσφαιρες πολλών άλλων πλανητών χωρίς να χρειάζεται να στείλουν διαστημικό πλήρωμα για να τους επισκεφτεί φυσικά», κατέληξε ο Χόχμαν.
 

«Αυτό θα μας βοηθήσει να πάρουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις στο μέλλον σχετικά με το ποιοι πλανήτες είναι καλοί υποψήφιοι για ανθρώπινη εγκατάσταση – και ίσως ακόμη και να βρούμε ζωή σε αυτούς τους πλανήτες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Η καινοτόμος μέθοδος αξιολογεί την κατοικησιμότητα μακρινών πλανητών χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ταξινομεί τέτοιες πιθανές πατρίδες και προσδιορίζει αυτές που είναι κατάλληλες για μελλοντικούς ανθρώπινους οικισμούς. Η κοινή ερευνητική τους μελέτη μόλις δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Astrophysical Journal με τίτλο «Μεγαλύτερη ευαισθησία και μεταβλητότητα του κλίματος στο TRAPPIST-1e από τη Γη».

 

Ο TRAPPIST-1e είναι ένας πλανήτης που βρίσκεται περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη και έχει προγραμματιστεί να τεκμηριωθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) το επόμενο έτος. Ονομάζεται έτσι επειδή βρέθηκε από μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope στο Παρατηρητήριο La Silla στην έρημο Atacama της Χιλής το 2015.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...