Επιστήμη

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα ουσία ίσως "βάζει φρένο" στη λοίμωξη

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανέπτυξαν μια νέα δραστική ουσία η οποία φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων αλλά και άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας που προκαλούν νόσο στους ανθρώπους, όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Antimicrobial Agents and Chemotherapy».

Διαφορετικοί ευλογοϊοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν παγκοσμίως. «Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα πρόσφατα κρούσματα που εντοπίζονται σε διαφορετικές χώρες να δείχνουν τη δυναμική που έχει αυτός ο ιός ώστε να αποτελέσει παγκόσμια απειλή» ανέφερε ο Τζον Κόνορ, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Με περισσότερα από 44.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων να καταγράφονται τους τελευταίους μήνες παγκοσμίως η χρήση αντι-ιικών φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για την ευλογιά ως θεραπείες ενάντια στην ευλογιά των πιθήκων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας».

Αποτελεσματικοί αναστολείς των ιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα μελέτη του δρος Κόνορ βασίστηκε σε προηγούμενα ευρήματα του ίδιου και της ομάδας του η οποία συνεργάστηκε με ομάδα υπό τον καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Σκοτ Σκάους. Το 2011 οι δύο ομάδες είχαν εντοπίσει μια ουσία η οποία μπορούσε να αναστείλει τη δράση διαφορετικών ευλογοϊών (δαμαλίτιδα, ευλογιά των πιθήκων). Εκτοτε κατάφεραν να παραγάγουν επιπλέον ουσίες οι οποίες αποδείχθηκε ότι ήταν πιο ισχυροί αναστολείς των ιών σε σύγκριση με την αρχική ουσία. Μάλιστα οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προκειμένου να αποδείξουν ότι οι ουσίες αυτές μπορούσαν να «βάλουν φρένο» στον πολλαπλασιασμό των ιών.

Ενάντια σε ευλογιά, ευλογιά των πιθήκων, δαμαλίτιδα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόνορ τα καινούργια ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα κατηγορία θεραπευτικών παραγόντων ενάντια στους ευλογοϊούς – μικρά μόρια ευρέος φάσματος με σημαντική δυναμική να αποτελέσουν μελλοντικά αντι-ιικές θεραπείες. «Θα έχουμε μια θεραπευτική εναλλακτική για ιογενείς νόσους συμπεριλαμβανομένων της ευλογιάς των πιθήκων και της δαμαλίτιδας που θα βασίζεται σε μικρά μόρια. Αναμένεται μάλιστα αυτές οι θεραπείες να είναι αποτελεσματικές και ενάντια στην ευλογιά» υπογράμμισε ο δρ Κόνορ που είναι επίσης ερευνητής στα Εθνικά Εργαστήρια για τα Αναδυόμενα Μεταδιδόμενα Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Προς νέα ασφαλή αντι-ιική θεραπεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σε ό,τι αφορά τα παθογόνα που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο είναι πάντα σημαντικό να έχουμε επιλογή διαθέσιμων θεραπειών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την εξελικτική ικανότητα των παθογόνων να διαφεύγουν από τις καλύτερες παρεμβάσεις μας» σημείωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Λόρεν Μπράουν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οργανικής και Ιατρικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίδα μας είναι πως η έρευνά μας θα οδηγήσει σε μια νέα, ασφαλή αντι-ιική θεραπεία η οποία θα προστεθεί στο άκρως περιορισμένο ‘οπλοστάσιο’ των υπαρχόντων φαρμάκων που προορίζονται για ασθενείς με ευλογοϊούς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ