Επιστήμη

Supervolcanoes: Ο μεγάλος κίνδυνος για τη Γη

Τα ηφαίστεια πάντα προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα στην ανθρωπότητα. Κυρίαρχος ο φόβος, καθώς ενδεχόμενες εκρήξεις μεγάλης κλίμακας δεδομένα θα προκαλέσουν υπερκάλυψη από λάβα και τέφρα, σεισμούς και καταστροφές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όταν μια έκρηξη δεν επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων επικρατεί ακόμα και θαυμασμός από τις εικόνες που παρατηρούνται όταν η λάβα εκτινάσσεται στον ουρανό και ρέει στη συνέχεια επάνω στη γη…

Τι συμβαίνει, όμως, με τα Supervolcanoes; Πόσα από αυτά γνωρίζουμε; Πού βρίσκονται; Είναι επικίνδυνα για τον πλανήτη; Πώς επηρεάζουν την Κλιματική Αλλαγή; Ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα και στα οποία η επιστημονική κοινότητα με διεθνείς έρευνες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.

Τι είναι τα Supervolcanoes

Αρχικά, ας δούμε τι είναι ένα Supervolcano. Ένα «υπερηφαίστειο» δηλαδή. Ένα υπερηφαίστειο είναι ένα ηφαίστειο που είχε μια έκρηξη με δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας (VEI) 8, τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τιμή στον δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος των κοιτασμάτων για μια τέτοια έκρηξη είναι μεγαλύτερος από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα (240 κυβικά μίλια).

Τα υπερηφαίστεια εμφανίζονται όταν το μάγμα στον μανδύα ανεβαίνει στον φλοιό αλλά δεν είναι σε θέση να τον διαπεράσει. Η πίεση αυξάνεται σε μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη δεξαμενή μάγματος έως ότου η κρούστα δεν μπορεί να συγκρατήσει την πίεση και σπάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί σε hotspots (για παράδειγμα, Yellowstone Caldera) ή σε ζώνες καταβύθισης (για παράδειγμα, Toba).

Οι υπερηφαιστειακές εκρήξεις μεγάλου όγκου συνδέονται επίσης συχνά με μεγάλες πυριγενείς επαρχίες , οι οποίες μπορούν να καλύψουν τεράστιες περιοχές με λάβα και ηφαιστειακή τέφρα . Αυτά μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες κλιματικές αλλαγές (όπως η πυροδότηση μιας μικρής εποχής παγετώνων ) και να απειλήσουν τα είδη με εξαφάνιση . Η έκρηξη Oruanui του ηφαιστείου Taupō της Νέας Ζηλανδίας (περίπου 26.500 χρόνια πριν) ήταν η πιο πρόσφατη έκρηξη VEI-8 στον κόσμο.

Ο όρος «υπερηφαίστειο» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα ηφαιστειακό πλαίσιο το 1949.

Η προέλευσή του βρίσκεται σε μια επιστημονική συζήτηση των αρχών του 20ου αιώνα σχετικά με τη γεωλογική ιστορία και τα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής περιοχής των Τριών Αδελφών του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1925, ο Edwin T. Hodge πρότεινε ότι ένα πολύ μεγάλο ηφαίστειο, το οποίο ονόμασε Mount Multnomah , υπήρχε στην περιοχή αυτή. Πίστευε ότι αρκετές κορυφές στην περιοχή των Τριών Αδελφών ήταν απομεινάρια του όρους Multnomah αφού είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις, παρόμοια με το όρος Mazama. Στο βιβλίο του 1948 The Ancient Volcanoes of Oregon , ο ηφαιστειολόγος Howel Williamsαγνόησε την πιθανή ύπαρξη του όρους Multnomah, αλλά το 1949 ένας άλλος ηφαιστειολόγος, ο FM Byers Jr., έκανε κριτική στο βιβλίο και στην κριτική, ο Byers αναφέρεται στο όρος Multnomah ως υπερηφαίστειο.

Περισσότερα από πενήντα χρόνια μετά τη δημοσίευση της κριτικής του Byers, ο όρος υπερηφαίστειο διαδόθηκε από το δημοφιλές επιστημονικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC Horizon το 2000, αναφερόμενος σε εκρήξεις που παράγουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες εκτινάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο όρος megacaldera χρησιμοποιείται μερικές φορές για τα υπερηφαίστεια της καλντέρας , όπως το σύμπλεγμα Blake River Megacaldera Complex στη ζώνη Greenstone Abitibi του Οντάριο και του Κεμπέκ του Καναδά.

Οι εκρήξεις που βαθμολογούν το VEI 8 ονομάζονται «σούπερ εκρήξεις». Αν και δεν υπάρχει καλά καθορισμένο ελάχιστο εκρηκτικό μέγεθος για ένα «υπερηφαίστειο», υπάρχουν τουλάχιστον δύο τύποι ηφαιστειακών εκρήξεων που έχουν αναγνωριστεί ως υπερηφαίστεια: μεγάλες πυριγενείς επαρχίες και τεράστιες εκρήξεις.

Earth's Most Destructive SuperVolcanoes 4K

Τα έξι πιο ισχυρά supervolcanoes στη Γη

Από το πιο υπερκινητικό ηφαίστειο στον πλανήτη, το Taupo στη Νέα Ζηλανδία, μέχρι το προσφάτως ανακαλυφθέν στην Αλάσκα και τα Αλεούτια νσηιά, τα supervolcanoes συναντώνται σε συστάδες σε όλο τον κόσμο.

Κάποια από αυτά, είναι ιδιαίτερα ισχυρά και οι ειδικοί ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στον πλανήτη σε περίπτωση που συμβεί αυτό που ούτε καν τολμούν να… σκεφτούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...