Επιστήμη

Λαγουβάρδος: Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών τα επόμενα 24ωρα

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει από σήμερα, Τετάρτη και αναμένεται να επικρατήσουν και τις επόμενες μέρες, αυξάνουν ιδιαίτερα των κίνδυνο πυρκαγιών, όπως εξηγεί στο CNN Greece ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

«Είμαστε σε μια κατάσταση και σήμερα και τις επόμενες τρεις ημέρες που έχουμε ένα ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο, επομένως ο άνεμος που είναι από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εξάπλωση της πυρκαγιάς, είναι αρκετά ενισχυμένος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος προσθέτοντας πως δεν είναι κάτι παράξενο για την εποχή.

Οι περιοχές οι οποίες επηρεάζονται είναι κυρίως της ανατολική χώρας και των νησιών, δηλαδή τμήματα της Εύβοιας, της Αττικής, κυρίως της ανατολικής Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου, περιοχές της νότιας Κρήτης, αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις Κυκλάδες σε μικρότερο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια που θα κρατήσει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «παρόλο που θα υποχωρήσει λίγο το μελτέμι την Πέμπτη, Παρασκευή, θα παραμείνει όμως ενισχυμένο σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες -γιατί έχουμε θερμοκρασίες οι οποίες είναι πάνω από τα κανονικά σε πολλές περιοχές της χώρας- δημιουργεί δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες κυρίως σε αυτό το κομμάτι της χώρας που σας είπα».

Ο μετεωρολόγος εφιστά την προσοχή για πυρκαγιές λέγοντας πως: «Είναι μια κατάσταση κλασική για αυτή την εποχή τον Αύγουστο που έχουμε ισχυρά μελτέμια και που δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις να έχουμε μεγάλες δασικές πυρκαγιές μετά από αυτές τις συνθήκες, οπότε χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή».

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αυτό αναμένεται να υποχωρήσει, ωστόσο ο κ. Λαγουβάρδος συνιστά να «περιμένουμε» γιατί παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, «ειδικά με τους πυρομετωρολιγκούς δείκτες».

 

«Είμαστε σε ένα καλοκαίρι που φαίνεται να είναι πολύ πλούσιο σε μελτέμια, είχαμε μεγάλη συχνότητα μελτεμιών και τον Ιούλιο και από ότι δείχνει και ο Αύγουστος ξεκινάει δυναμικά με ισχυρά μελτέμια», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας από την Τετάρτη 03.08.2022 έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 05.08.2022. Κύρια αιτία για την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι η ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με την κατά τόπους υψηλή ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr,

Την Πέμπτη 04.08.2022:

  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε ΑττικήΒοιωτία, Κ. ΕύβοιαΚορίνθιαΑργολίδαΛακωνίαΣαμοθράκηΛήμνοΛέσβοΧίο και Σάμο.
  • Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε ΦθιώτιδαΗλείαΑρκαδίαΜεσσηνίαΣκύροΡόδο και Ν. Κρήτη.
  • Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. ΕύβοιαΡοδόπηΈβροΚυκλάδεςΚάσο και Κάρπαθο.

 

Επισκόπηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών (ευφλεκτότητα καυσίμων και άνεμος) στις περιοχές υψηλότερης επικινδυνότητας την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022.

Την Παρασκευή 05.08.2022:

  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε ΑττικήΒοιωτία, Κ. ΕύβοιαΚορίνθιαΑργολίδαΛακωνίαΣαμοθράκηΛέσβο και Χίο.
  • Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε ΛήμνοΣάμοΣκύροΡόδο και Ν. Κρήτη.
  • Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. ΕύβοιαΚυκλάδεςΚάσο και Κάρπαθο, και τοπικά σε ΦθιώτιδαΑρκαδία, ΜεσσηνίαΡοδόπη και Έβρο.
  • Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Δ. Στερεά Ελλάδα και ΒΔ Πελοπόννησο, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών.

 

Επισκόπηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών (ευφλεκτότητα καυσίμων και άνεμος) στις περιοχές υψηλότερης επικινδυνότητας την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...