Επιστήμη

Δύο τεράστιες "μαύρες τρύπες" έχουν μπει σε τροχιά σύγκρουσης-Τι πρόκειται να συμβεί

Μια κατακλυσμική σύγκρουση λέγεται ότι είναι αναπόφευκτη καθώς δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες απέχουν μόλις 1.600 έτη φωτός η μία από την άλλη, καθιστώντας τις το πιο κοντινό ζευγάρι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Οι δύο μαύρες τρύπες περιελίσσονται η μία προς την άλλη και θα συγχωνευθούν σε μια κολοσσιαία άβυσσο, ανέφεραν οι αστρονόμοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απέχουν 80 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, αλλά μόλις 1.600 έτη φωτός η μία από την άλλη.

Η επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έρευνας Dr Karina Voggel, από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, δήλωσε: «Χωρίζονται από πολύμικρότερη απόσταση από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι υπερμεγέθων μαύρων τρυπών που είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν. Τελικώς θα συγχωνευθούν σε μια γιγάντια μαύρη τρύπα».

Όταν ενωθούν, θα εκπέμψουν βαρυτικά κύματα ή κυματισμούς στον χώρο και τον χρόνο, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η μεγαλύτερη από τις δύο μαύρες τρύπες έχει μάζα σχεδόν 154 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη απ' αυτή του Ήλιου.

Οι μαύρες τρύπες βρίσκονται στο κέντρο μιας πυκνής ομάδας φωτεινών άστρων που καταγράφηκαν από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του ESO (Ευρωπαϊκό Διαστημικό Παρατηρητήριο), στη Χιλή.

Οι μαύρες τρύπες, που έχουν διαφορετικά μεγέθη, σχηματίζονται όταν αστέρια μεγάλης μάζας καταρρέουν στο τέλος του κύκλου της ζωής τους.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι το μεγαλύτερο είδος, μεγαλώνουν σε μάζα καθώς καταβροχθίζουν την ύλη και την ακτινοβολία και ίσως συγχωνεύονται με άλλες μαύρες τρύπες.

Αυτές οι φαινομενικά πυκνές ουράνιες οντότητες είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρατηρηθούν παρά τη μεγάλη μάζα τους, επειδή δεν επιτρέπουν στο φως να διαφύγει και να ανακλαστεί πίσω στη Γη.

Το μέγεθος των μαύρων τρυπών υπολογίστηκε από τη βαρυτική έλξητων αστεριών γύρω τους και κατέστη δυνατό επειδή βρίσκονται κοντά στη Γη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ