Επιστήμη

Απίστευτη ανακάλυψη για την πανούκλα: Αυτή είναι η γενέτειρα της πιο θανάσιμης πανδημίας στην ιστορία - Βίντεο

Φαίνεται πως οι επιστήμονες ταυτοποίησαν το εναρκτήριο σημείο του μεγάλου λοιμού της Ρωσίας από πανούκλα που αποδεκάτισε τους  ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων πρόσφατα κατόρθωσε να ταυτοποιήσει το πιθανό εναρκτήριο σημείο για την πανδημία που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Ευρώπης κατά τον 14ο αιώνα, την πανούκλα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές τοποθετούν την έναρξη του Μεγάλου Λοιμού, στη Ρωσία και ειδικότερα σε μια πόλη που ονομάζεται Λαΐσεβο. Κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αναδομώντας 34 γονιδιώματα του βακτηριδίου Yersinia pestis – που προκαλεί τη βουβωνική πανώλη – από τα λείψανα 34 ανθρώπων που πέθαναν σε 10 διαφορετικές χώρες, προκειμένου να εντοπίσουν το γενετικό δέντρο της ασθένειας.

©
Φωτογραφία: YouTube/National Geographic">

Το βακτιρίδιο Yersinia pestis που προκαλεί τη βουβωνική πανώλη

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το δείγμα από το Λαΐσεβο είναι προγενέστερο από τα δείγματα σε νότια, κεντρική, δυτική και βόρεια Ευρώπη, αλλά και από τα δείγματα από το Λονδίνο και την πόλη Μπόλγκαρ», αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Η Μαρία Σπύρου, αρχαιογενετίστρια του Ινστιτούτου Max Planck εξήγησε περαιτέρω ότι: «αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το βακτήριο μπήκε στην Ευρώπη διαμέσου μιας μοναδικής διόδου από την Ανατολή», μιας και το συγκεκριμένο γονιδίωμα που η ομάδα ταυτοποίησε μοιάζει να είναι ο πρόγονος και των υπολοίπων γονιδιωμάτων της πανδημίας, σύμφωνα με το Science Alert.

©
Φωτογραφία: YouTube/National Geographic">Ο Μαύρος Θάνατος όπως καλείται πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανδημία στην ιστορία της ανθρωπότητας που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Ευρώπης κατά τον 14ο αιώνα

Ο Μαύρος Θάνατος όπως καλείται πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανδημία στην ιστορία της ανθρωπότητας που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Ευρώπης κατά τον 14ο αιώνα

Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι δεδομένου ότι τα ευρήματα των επιστημόνων εξαρτώνται από τα σκελετικά λείψανα που ανακαλύπτονται και τίθενται υπό εξέταση, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να ανακαλυφθούν κι άλλοι σκελετοί που να φέρουν το βακτήριο της πανώλης, σε άλλες περιοχές και να έχουν στέλεχη του παθογόνου μικροοργανισμού προγενέστερα των ήδη εξετασμένων.

«Είναι πιθανόν επιπρόσθετες ερμηνείες ν’ αποκαλυφθούν από μελλοντικές ανακαλύψεις στη δυτική Ευρασία», τόνισε η δρ Σπύρου.

Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/MYnMXEcHI7U

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ