Επιστήμη

Άρης: Νέος μαύρος και μπλε κρατήρας αφήνει άφωνους τους επιστήμονες-ΕικόνεςΜία ακόμη παράξενη ανακάλυψη στον "κόκκινο πλανήτη" έκαναν οι επιστήμονες, μένοντας άναυδοι με αυτό που εντόπισαν!

Ο κρατήρας πιστεύεται ότι σχηματίστηκε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου και είναι η δεύτερη παράξενη ανακάλυψη στον Άρη που γίνεται σε διάστημα μίας εβδομάδας μετά τον σχηματισμό που μοιάζει πολύ με το λογότυπο του Starfleet από το Star Trek.

Η φωτογραφία που τράβηξε το διαστημόπλοιο της NASA (Mars Reconnaissance Orbiter) εκτιμάται ότι δείχνει νεοσχηματισμένο κρατήρα στην επιφάνεια του πλανήτη που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχουν δει.

 

​Η εικόνα από την Κοιλάδα του Μάρινερ κοντά στον ισημερινό του Άρη, τραβήχτηκε τον Απρίλιο και ανέβηκε στο site High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) σε υψηλή ανάλυση στις αρχές του μήνα.

Η μοναδική μπλε και μαύρη απόχρωση, σε σχέση με το φόντο του Κόκκινου Πλανήτη, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

«Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το πιο σκούρο υλικό που βρίσκεται κάτω από την κοκκινωπή σκόνη» σημειώνει το HiRISE χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κρατήρα «έργο τέχνης».

 

Το μέλος της ομάδας του HiRISE Βερόνικα Μπρέι κάνει λόγο για τη μεγάλη σύγκρουση που πρέπει να προκάλεσε τον κρατήρα. «Είναι μία υπενθύμιση για το τι μπορεί να υπάρχει εκεί έξω» αναφέρει στο Space.com.

Σύμφωνα με την επιστήμονα η σκουρόχρωμη ζώνη στη φωτογραφία υποδεικνύει την περιοχή που η σκόνη έφυγε από την επιφάνεια. Η μπλε απόχρωση ίσως δείχνει τον πάγο που μπορεί να βρισκόνταν κάτω από την αρειανή σκόνη.

Ο επιστήμονας του London Natural History Museum Πίτερ Γκρίντροντ δήλωσε συνεπαρμένος από τη φωτογραφία. «Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο» ανέφερε σχετικά με το μέγεθος του κρατήρα. Ο επιστήμονας ανέβασε στο Twitter δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής πριν και μετά το χτύπημα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ