Επιστήμη

NASA: Νέα αποστολή - Εκτοξεύθηκε πύραυλος με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Βίντεο)

Το Crew Dragon της Space X που μεταφέρει ένα ανδρείκελο κατευθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη αποστολή μετά το 2011.

Μία μεγάλη ημέρα σήμερα για τη ΝΑSΑ που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την πορεία του πρώτου διαστημόπλοιου της εταιρείας «Space X» του Έλον Μασκ, ονόματι «Crew Dragon». Το διαστημόπλοιο ξεκίνησε την ιστορική του δοκιμαστική πτήση πάνω σ΄ έναν πύραυλο «Falcon» λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Η SpaceX και η NASA ελπίζουν πως αυτή η μη-επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση που ονομάζεται Demo-1, θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής.

Tο διαστημόπλοιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, εκτοξεύτηκε από το διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, στις 2:48 π.μ. (τοπική ώρα). Αν όλα πάνε κατ΄ευχήν, τότε το «Crew Dragon» που ξεκίνησε το ταξίδι του για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν από την αυγή του Σαββάτου, αναμένεται να φθάσει στο εργαστήριο χαράματα Κυριακής.

https://twitter.com/SpaceX/status/1101754106589245440

Το διαστημόπλοιο «Crew Dragon» μεταφέρει ένα «ανδρείκελο», την «Riplay» που είναι ντυμένη με μία διαστημική στολή καθώς και εφόδια βάρους 181 κιλών. Το όνομά του παραπέμπει σαφώς στην πρωταγωνίστρια των ταινιών Alien, που ερμήνευσε η Σιγκούρνι Γουίβερ.

Η αποστολή θα έχει διάρκεια πέντε ημέρες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝASA, στις 8 Μαρτίου, το Crew Dragon θα αποκολληθεί και θα προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, λίγο έξω από τις ακτές της Φλόριντα. Ένα σκάφος ανάκτησης της «SpaceX» θα το περισυλλέξει και θα το μεταφέρει πίσω στο ακρωτήριο Κένεντι.

Το επικήδευμα του εγχειρήματος για τους Αμερικανούς είναι τεράστιο: Από τον Ιούλιο του 2011 η NASA δεν έχει οργανώσει αποστολή από αμερικανικό έδαφος, καθώς έκανε χρήση ρωσικών πυραύλων Σογιούζ για να μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κάτι που υπολογίζεται πως κόστισε περί τα 80 εκατομμύρια δολάρια την φορά.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZL0tbOZYhE

Η «Ρίπλεϊ» -παραπομπή στην πρωταγωνίστρια Έλεν Ρίπλεϊ των διάσημων ταινιών «Alien», την οποία είχε υποδυθεί η ηθοποιός Σιγκούρνεϊ Γουίβερ- έρχεται να προστεθεί στον «Αστράνθρωπο», ο οποίος το 2018 στάλθηκε στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon Heavy μαζί ένα σπορ αυτοκίνητο της Tesla, της άλλης εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ. Η «Ρίπλεϊ» θα είναι ζωσμένη με αισθητήρες για να καταγραφούν οι δυνάμεις που θα ασκηθούν πάνω στο μελλοντικό ανθρώπινο πλήρωμα.

Αν κάτι δεν πάει καλά και το Crew Dragon συγκρουστεί με τον ΔΣΣ, οι τρεις αστροναύτες που σήμερα ζουν σε αυτόν, θα πρέπει να διαφύγουν με μια ρωσική κάψουλα Σογιούζ που βρίσκεται «παρκαρισμένη» στον διαστημικό σταθμό.

Με τη βοήθεια του Crew Dragon, η NASA φιλοδοξεί να ξεκινήσει ξανά μέσα στο 2019 το πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με δικά της μέσα, χωρίς να εξαρτάται πια από τους ρωσικούς πυραύλους Σογιούζ. Κάτι που κατέστη αναγκαίο όταν -μετά από ένα πρόγραμμα 30 ετών- αποσύρθηκε και το τελευταίο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» το 2011. Από τότε δεν έχει εκτοξευθεί ξανά Αμερικανός από το έδαφος των ΗΠΑ. Για κάθε μεταφορά αστροναύτη της στον ΔΣΣ, η NASA καταβάλλει στη Ρωσία περίπου 82 εκατ. δολάρια για ένα ταξίδι μετ' επιστροφής.

Η NASA έχει συνάψει από το 2014 συμφωνίες ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Space X και τη Boeing για να αναπτύξουν δύο ανταγωνιστικές διαστημικές επανδρωμένες κάψουλες, το Crew Dragon η πρώτη και το Starliner η δεύτερη. Το Starliner θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά μάλλον τον Απρίλιο σε μια αποστολή στον ΔΣΣ παρόμοια με αυτή του σκάφους της Space X (θα χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος Atlas V της Boeing).

Οι πύραυλοι Falcon 9 της Space X έχουν μέχρι σήμερα εφοδιάσει 15 φορές τον ΔΣΣ μέσα στην τελευταία επταετία, αλλά όλα τα ταξίδια ήσαν μη επανδρωμένα ως τώρα. Το επανδρωμένο Crew Dragon βασίζεται στο μη επανδρωμένο σκάφος Dragon της Space X, με τις κατάλληλες μετατροπές για να υποστηρίξουν τους αστροναύτες.

Παραμένει πάντως αμφίβολο κατά πόσο όντως θα καταστεί εφικτό Αμερικανοί αστροναύτες να πετάξουν φέτος με σκάφος της Space X ή της Boeing. Με βάση τον προγραμματισμό πάντως, αν η πρώτη πτήση του Crew Dragon εκτελεστεί άψογα, τότε δύο Αμερικανοί αστροναύτες θα ταξιδέψουν με αυτήν έως το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ