Πνευματικά ωφέλιμα

Εορτολόγιο 17 Φεβρουαρίου: Μνήμη των Αγίων Αυξιβίου, Επισκόπου Σόλων και Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος, της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου Φιλίππου, των Αγίων αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας και του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων.

Η Ισαπόστολος Μαριάμνη καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Χριστιανή και αυτή, είχε τον ίδιο θείο ζήλο με τον αδελφό της, Απ. Φίλιππο. Φλεγόμενη από το ζήλο της διάδοσης του Ευαγγελίου, ακολούθησε τον Απόστολο σε πολλές περιοδείες του, βοηθώντας τον στο αποστολικό έργο του και συμμεριζόμενη τους κινδύνους του.

Μετά το μαρτυρικό θάνατο του αδελφού της στην Ιεράπολη (ημέρα μνήμης, 14 Νοεμβρίου), μαζί με τον απόστολο Βαρθολομαίο (ημέρα μνήμης, 11 Ιουνίου) πήρε το λείψανο του Αποστόλου Φιλίππου και το ενταφίασε. Ο Βαρθολομαίος, αφού τακτοποίησε τα της διοικήσεως της Εκκλησίας της Ιεραπόλεως, εγκατέστησε εκεί επίσκοπο ονόματι Στάχυ και συνοδευόμενος από τη Μαριάμνη προχώρησε προς τη Λυκαονία κηρύττοντας το λόγο του Θεού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μαριάμνη μετά τη Λυκαονία επέστρεψε στην Παλαιστίνη, στα μέρη του Ιορδάνου, όπου και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Ο Άγιος Αυξίβιος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, έζησε κατά τους αποστολικούς χρόνους και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Ρώμης. Έχοντας γνωρίσει και ασπασθεί το Χριστιανισμό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, για να αποφύγει το γάμο με επιφανή ειδωλολάτρισσα.

Μετά από πολλές περιπέτειες, έφθασε στην Κύπρο και αποβιβάστηκε στην περιοχή του Λιμνίτη. Η άφιξή του συνέπεσε χρονικά με την παρουσία στο νησί των Αποστόλων Βαρνάβα και Μάρκου, οι οποίοι τον βάφτισαν και τον χειροτόνησαν σε πρεσβύτερο στους Αρχαίους Σόλους.

Με τη βοήθεια του αδελφού του, Θεμισταγόρα, ο οποίος είχε επίσης εγκατασταθεί στο νησί, ανέπτυξε πλούσια ιεραποστολική δράση στην περιοχή των Σόλων.

Ως επίσκοπος Σόλων πλέον, έσωσε πλήθη Κυπρίων από την πλάνη, αλλά και αξιώθηκε από το Θεό να θεραπεύει κάθε είδος σωματικής και ψυχικής ασθένειας. Η μνήμη του Αγίου Αυξιβίου τιμάται ιδιαίτερα στο χωριό Αστρομερίτης, όπου βρίσκεται και ναός αφιερωμένος στο όνομά του.      

Επίσης, πανηγυρίζουν ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στην κατεχόμενη Άσσεια και το Παρεκκλήσιο Αγίας Μαριάμνης στο Άρσος της Επαρχίας Λεμεσού.

Συνειδητοποιούμε ακόμη μια φορά ότι το νησί μας, μέσα στην πορεία του χρόνου, δεν φιλοξένησε μόνο κατακτητές, αλλά και Αγίους της Ορθοδόξου Πίστεως. Αυτό μάς ενθαρρύνει να παραμένουμε με δέος προσηλωμένοι σε αυτή την κληρονομία και να δοξολογούμε το Θεό.

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος

Η Αγία μας Εκκλησία στις 17 Φεβρουαρίου εορτάζει ένα ακόμη στρατιωτικό Μάρτυρα. Τον Μεγαλομάρτυρα  Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα. Προ ημερών, στις 8 Φεβρουαρίου εορτάσαμε τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη.

Ο Αγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.), Γαλερίου (305 – 311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305 – 312 μ.Χ.). Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο υπό του πραιπόσιτου Βρίγκα.

Διαβλήθηκε στον πραιπόσιτο ως Χριστιανός και εκλήθηκε σε εξέταση και απολογία για το εάν όντως πιστεύει στο Ιερό Ευαγγέλιο και τον Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Εκεί ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό χωρίς δισταγμό και με θάρρος το οποίο αντλούσε από την χάριν του Αγίου Πνεύματος. Ο διοικητής Βρίγκας δεν θέλησε να προχωρήσει στην σύλληψη και τιμωρία του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει αργότερα. Πίστευε, μάταια, ότι ο Θεόδωρος θα άλλαζε φρόνημα και θα θυσίαζε οικειωθελώς στα είδωλα. Ο Θεόδωρος, ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού, όχι μόνο παρέμεινε αμετακίνητος στην πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέας μαζί με το μεγαλοπρεπή είδωλό της. Αμέσως τότε συνελήφθη και ρίχτηκε από τους φανατικούς ειδωλολάτρες σε πυρακτωμένη κάμινο, όπου και ετελειώθηκε μαρτυρικά προς δόξαν Θεού.

Να σημειωθεί ότι τελείται Σύναξη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος το Σάββατο της Α’ εβδομάδος των Νηστειών, δηλαδή την ημέρα που ο Άγιος έκανε το θαύμα των κολλύβων σώζοντας τον ορθόδοξο λαό από τα μιασμένα ειδωλόθυτα, τα οποία επρόκειτο από άγνοια να φάει.

Τα παλαιά χρόνια ετελείτο η Σύναξη των πιστών στο αγιότατο Μαρτύριο του Αγίου Θεοδώρου, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Φωρακίου ή Σφωρακίου,

Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται σε τεσσάρων ειδών μορφές. Είτε μόνος με στρατιωτική στολή, είτε αντιμετωπίζοντας ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα φέρει στρατιωτική στολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...