Πνευματικά ωφέλιμα

Τα Έθιμα του Αγίου Ανδρέα - Γιατί στην Πάτρα τρώνε μπακαλιάρο

Του Αγίου Ανδρέα, σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου σε μία από τις πιο μεγάλες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και με πολλούς εορτάζοντες. Παράλληλα σήμερα γιορτάζει και η Πάτρα καθώς είναι ο πολιούχους της πόλης. Μάλιστα υπάρχει έθιμο στην περιοχή, «ανήμερα τ' Αγιαντρεός» να καταναλώνεται μπακαλιάρος σκορδαλιά.

 

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός, σκορδαλιά συνοδεία βακαλάου, παραδοσιακά αποτελεί το επίσημο γεύμα σε σημαντικές γιορτές, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και για τους Πατρινούς την γιορτή του Πολιούχου τους Αγίου Ανδρέου. Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις γιορτές είναι ότι «πέφτουν» σε περιόδους νηστείας και η εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι ρίζες του συγκεκριμένου εθίμου χάνεται μέσα στους αιώνες και έχει να κάνει με αυτό που οι Βάσκοι αποκαλούσαν «ψάρι του βουνού». Εκείνοι ήταν και οι πρώτοι που πάστωσαν τον μπακαλιάrο και ξεκίνησαν το εμπόριό του.

Πάτρα: Πότε έφτασε ο μπακαλιάρος

Με εξαίρεση τα νησιά και αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη χώρα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση, καθώς μπορούσε να συντηρηθεί εύκολα εκείνες τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία και καταψύκτες. Παστωμένος στο αλάτι, μπορούσε να ταξιδεύει μακριά χωρίς να παθαίνει τίποτα.

 

Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες. Ίσως έτσι εξηγείται και το γιατί ο βακαλάος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικώς στην Πάτρα, που αποτέλεσε κέντρο εξαγωγής της σταφίδας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ