Πνευματικά ωφέλιμα

Ποια προσευχή λέμε καθώς θυμιατίζουμε;

Το θυμίαμα υπάρχει στη θρησκεία μας ως ένδειξη προσφοράς στο Θεό. Θυμιατίζουμε σε διάφορες περιστάσεις τόσο στα νεκροταφεία όσο και στο σπίτι μας.Το θυμίαμα ή και λιβάνι, είναι αρωματική ρητίνη που συλλέγεται από το φυτό Κέδρος του Λιβάνου.

 Ποια προσευχή για θυμίαμα λέμε καθώς θυμιατίζουμε; Τι συμβολισμοί υπάρχουν και πώς τους ερμηνεύουμε;

Το θυμίαμα ή και λιβάνι, είναι αρωματική ρητίνη (ρετσίνι όπως λέμε) που συλλέγεται από το φυτό Κέδρος του Λιβάνου, ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο με μεγάλη θρησκευτική και ιστορική σημασία. Η ρητίνη αυτή αναμιγνύεται και με άλλα συστατικά και αρωματικά, ώστε να πάρει την τελική μορφή που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε για το λιβάνισμα.

Γιατί θυμιατίζουμε;

Μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας το λιβάνισμα, κυρίως επειδή έχουμε δει τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας να το κάνουν. Όμως υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα στο λιβάνισμα. Λιβανίζουμε για να εισακουστούν οι προσευχές μας προς το Θεό, να λάβουμε την ευλογία του και να ζητήσουμε να προστατεύει πάντα αυτούς που αγαπάμε. Γι’ αυτό λιβανίζουμε στο σπίτι μας.

Η εντολή του Θεού για το θυμίαμα

Όταν ο Αδάμ και η Εύα γέννησαν τον Άβελ και τον Κάιν, ο Θεός ζήτησε από αυτούς να πάνε να προσευχηθούν και να του αφιερώσουν μια θυσία, την οποία θα αφήσουν να καεί. Αν ο καπνός ανέβαινε στους ουρανούς σε ευθεία, σήμαινε ότι η προσευχή εισακούστηκε, επειδή ήταν πραγματική και από καρδιάς. Ο Άβελ προσέφερε από τα σιτηρά τα καλύτερα που είχε και ο Κάιν από τα αιγοπρόβατά του, αλλά κάνοντας μια τυχαία αδιάφορη επιλογή. Η προσευχή του Άβελ εισακούστηκε, αφού ο καπνός ανήλθε σε ευθεία προς τους ουρανούς, ενώ του Κάιν ο καπνός σκορπίστηκε στον αέρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο Θεός έδωσε εντολή να θυμιατίζουν οι πιστοί του, αφιερώνοντας το καλύτερο σε αυτόν και έχοντας καθαρή καρδιά και ειλικρινή προσευχή. Τότε οι προσευχές εισακούονται.

Τι συμβολίζει το λιβανιστήρι;

Αρχικά να πούμε ότι το λιβανιστήρι που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι το απλό. Συμβολίζει την ένωση μεταξύ ουρανών και γης, μέσα από τη μήτρα της Θεοτόκου, που γέννησε τον Κύριο Ιησού Χριστό. Το λιβανιστήρι της εκκλησίας έχει μερικούς παραπάνω συμβολισμούς, καθώς περιλαμβάνει τις τρεις περιμετρικές αλυσίδες που συμβολίζουν τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, ενώ η κεντρική αλυσίδα δείχνει ότι οι τρεις αυτές φύσεις του Θεού είναι ο ένας και μοναδικός Θεός μας. Τα δώδεκα κουδουνάκια συμβολίζουν τους Αποστόλους που ηχούν σε κάθε κίνηση του χεριού του ιερέα.

Το καρβουνάκι που καίγεται είναι ο Χριστός, που συνδυάζει τη Θεϊκή φύση του μέσω της φωτιάς και της θνητής του υπόστασης που είναι το καρβουνάκι. Το λιβάνι που αναδύει τα αρώματα προς τα πάνω είναι το Άγιο Πνεύμα, που μέσω αυτού οι προσευχές μας φτάνουν στο Θεό.

Προσευχή για θυμίαμα όταν θυμιατίζουμε στο σπίτι

Λιβανίζουμε συνήθως το πρωί, πριν τον καφέ ή το πρωινό μας και το απόγευμα με τον Εσπερινό. Πρώτα λέμε την εξής προσευχή:

«Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου· έπαρσις των χειρών μου θυσία εσπερινή, εισάκουσόν με, Κύριε. Θυμίαμά σοι προσφέρομεν, Χριστέ ο Θεός ημών, εις οσμήν ευωδίας πνευματικής· ο προσδεξάμενος εις το υπερουράνιόν σου Θυσιαστήριον, αντικατάπεμψον ημίν την χάριν του Παναγίου σου Πνεύματος.»

Δηλαδή ζητάμε να κατευθυνθούν οι προσευχές μας στο Θεό, όπως ο καπνός ανέρχεται προς αυτόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...