Πνευματικά ωφέλιμα

Μητρόπολη Χαλκίδος: Ετελέσθη η προεόρτιος Ιερά αγρυπνία για την πολιούχο Αγία Παρασκευή

Πριν την έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού εικονίσματος των Αγίων των πόλεων-αποικιών που ίδρυσαν οι Ευβοείς στην Κάτω Ιταλία, την οποία εκόμισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος-Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την ακολουθήσασα Δέηση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την δωρεά τους προς την γενέτειρά του, τη Χαλκίδα και ειδικά στον Ι. Ναό της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, όπου οι Ευβοείς Άγιοι της κάτω Ιταλίας θα τιμώνται κάθε χρόνο, την Κυριακή πριν την 26η Ιουλίου.

Έπειτα ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος, συγκινημένος για την εκπλήρωση του τάματος του, αναφέρθηκε στην ενασχόλησή του με τους Αγίους της Κάτω Ιταλίας και την ανάδειξη του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού της περιοχής.

Εν συνεχεία ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, όπου, κατά την ψαλμώδηση του Απολυτικίου Τροπαρίου της Αγίας Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος και οι πλαισιώσαντες αυτόν Ιερείς έκαναν την ενθρόνιση του θαυματουργού ιερού εικονίσματος και του ιερού αποτμήματος εκ των λειψάνων της Αγίας, τα οποία αποτελούν καυχήματα και «ιερά σεβάσματα» όλων των Χαλκιδέων, σε προσκυνητάριο, όπου θα παραμείνουν για όλες τις ημέρες της Πανηγύρεως, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, και εν συνεχεία μαζί με τους Ιερείς και τον πιστό Λαό του Θεού, μεταξύ των οποίων η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλομένη από συγκίνηση, τα αρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.

Στη συνέχεια εψάλλη η Ακολουθία του Όρθρου, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία οι πιστοί μετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε το εόρτιο κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχε κατάλληλα ευτρεπίσει ο φιλόκαλος Ιερομόναχος π. Καλλίνικος Καραπέτης.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Σιάνος, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπιο κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος, ο Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης κ. Άγγελος Μαντάς και ο Λαμπαδάριος της Ενορίας της Πολιούχου κ. Νικόλαος Βαβίλης, ενώ όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).

Το Ιερό Εικόνισμα και τα Ιερά Λείψανα της Αγίας θα παραμείνουν προς προσκύνηση έως και τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022 και καθημερινά θα τελούνται, κατά τις πρωινές ώρες, η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία και τα απογεύματα οι Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής. Οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ