Πνευματικά ωφέλιμα
Ενημερώθηκε στις:

π.Λίβυος: Στην Αγία Γραφή τα φάρμακα... είναι δώρα του Θεού

"Ένας Θεός που μάχεται για την ζωή..." (Σοφία Σειράχ 38)

«Πόσο λάθος είναι να χρησιμοποιούμε τον Θεό ως κάλυμμα για την έλλειψη πληρότητας των γνώσεων μας;….Πρέπει να βρούμε τον Θεό σε όσα γνωρίζουμε, και όχι σε όσα δεν γνωρίζουμε..»
Τα παραπάνω λόγια είναι του μεγάλου Γερμανού θεολόγου, Ντίτριχ Μπονχέφερ, και τα θυμήθηκα σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών. Των ανθρώπων εκείνων που καθημερινά δίνουν μάχες για το αγαθό της υγείας μας, πάντα στην πρώτη γραμμή τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και πολέμου.
Ένας παραπάνω λόγος να τους τιμούμε φέτος που βρίσκονται στα χαρακώματα πολεμώντας την πανδημία από την μεριά του ανθρώπου.  Κι όποιος αγωνίζεται στο πλευρό του ανθρώπου και υπέρ της ζωής, είναι με τον Θεό και ο Θεός μαζί του.

Εδώ ακριβώς έρχονται τα λόγια του Μπονχέφερ να μας θυμίσουν ότι πρέπει να κοιτάξουμε προς μια θεολογία που βλέπει τον Θεό όχι μόνο σε αυτά που δεν καταλαβαίνουμε αλλά κυρίως σε εκείνα που έχουμε μπροστά μας. Μια θεολογία δηλαδή που καταφάσκει υπέρ της ζωής και της προόδου, που πιστεύει στα χαρίσματα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου πλάσματος ως εικόνας  Θεού.

Ο Θεός δεν βρίσκεται μονάχα σε ένα στείρο αποφατισμό, «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν καταλαβαίνω, πιστεύω…». Υπάρχει και μια καταφατική διάσταση της Παρουσίας Του. Σε όλα εκείνα που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει για εμάς, στην Δημιουργία Του, την Ενανθρώπιση και την Ανάσταση, αλλά και στην καθημερινή παρουσία Του στην ζωή μας. Γιατί ο Θεός του Χριστιανισμού δεν είναι ο Θεός του «ουρανού» αλλά της γης, της ιστορίας, της πάλης και του αγώνα για το αγαθό, το δίκαιο και την ελευθερία. Ο Θεός ποτέ δεν σταμάτησε να δημιουργεί, να παλεύει υπέρ του ανθρώπου, κι αυτό φανερώθηκε με απόλυτο τρόπο στην ενανθρώπιση του Χριστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αγία Γραφή είναι απόλυτη σε αυτό, τονίζοντας ότι ιατρούς και φάρμακα έδωσε ο Θεός: Λέει η Σοφία Σειράχ κεφ 38:1-8 «Να αποδίδεις στο γιατρό τις τιμές που του ανήκουν, γιατί κι αυτόν ο Κύριος τον έχει ορίσει στο λειτούργημά του... Ο Ύψιστος δίνει στο γιατρό τη γνώση να γιατρεύει...Ο Κύριος δημιούργησε τα φάρμακα από τη γη κι ο άνθρωπος που έχει φρόνηση δε θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει....Αυτός έδωσε στους ανθρώπους την ικανότητα να γνωρίζουν αυτά τα φάρμακα, ώστε να τον δοξάζουν με τα έργα του τα θαυμαστά. Μ’ αυτά γιατρεύει ο γιατρός κι απαλύνει τον πόνο. Μ’ αυτά κι ο φαρμακοποιός κάνει τα μίγματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο συνεχίζει ο Κύριος το δημιουργικό του έργο και στους ανθρώπους την υγεία δίνει πάνω στη γη…»

Είναι λοιπόν απολύτως σαφές ότι στην Αγία Γραφή τα φάρμακα, η ιατρική επιστήμη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι δώρα του Θεού στην ανθρωπότητα. Είναι ο Θεός λοιπόν που ενεργεί, φωτίζει και στηρίζει τους γιατρούς, ερευνητές και νοσηλευτές στην μάχη κατά των ασθενειών, υπέρ της ζωής και της ανθρωπότητας.

Όπως είναι ο Θεός αυτός που κρύβεται πίσω από κάθε αγαθό και ωραίο, φωτεινό και δημιουργικό, θεραπευτικό και σωτήριο για τον άνθρωπο. Είναι ο Θεός που κρατάει το χέρι μας κάθε φορά που εκείνο θέλει να αγκαλιάσει και θεραπεύσει τον πόνο των ανθρώπων. Είναι ο Θεός που ενεργεί μέσα από εμάς υπέρ της ζωής στο νυν και μέλλοντα αιώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ