Τα σύμπαντα σήμερον
Πνευματικά ωφέλιμα

Τα σύμπαντα σήμερον, χαράς πληρούνται, Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου

Βαδίζοντας μέσα στον χρόνο η Χριστιανοσύνη γιορτάζει σήμερα ξανά τα Χριστούγεννα, δηλαδή την ημέρα την σπουδαία και πανσεβάσμια, την Μητρόπολη των Εορτών της Εκκλησίας μας, την Εορτή της αγάπης, της φιλανθρωπίας του Θεού. Ανάμεσα στις λάμψεις της χαρμόσυνης εορτής ο Κύριος Ιησούς, το ταπεινό Βρέφος της φάτνης, αποτελεί την όντως λάμψη της ζωής μας.

του Άγγελου Ασημινάκη, Θεολόγου

Ο Υιός και Λόγος του Θεού από άπειρη αγάπη  έγινε άνθρωπος. Υπήκουσε στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού Πατρός για την σωτηρία του κόσμου. Καταδέχθηκε να ενδυθεί την υλικότητα του δικού μας σώματος. Εκείνος πού πλουτίζει τα σύμπαντα έγινε φτωχός, για να πλουτίσουμε εμείς με την Θεότητά Του. Έλαβε σάρκα ανθρώπου, για να σώσει την εικόνα Του και να απαθανατίσει την σάρκα  μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει όμως ουσιαστικά η Εορτή των Χριστουγέννων; Χριστούγεννα σημαίνει να  ζούμε  την θεοκοινωνία με το Πανάχραντο Πρόσωπο του Χριστού, να αισθανόμαστε Μητέρα μας την Εκκλησία Του, πού είναι ἡ φάτνη της  Αγίας Σαρκώσεώς Του. Χριστούγεννα εορτάζουμε όταν βιώνουμε τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα του ορθοδόξου Γένους μας, πού είναι απαύγασμα της πίστεως, της ζωής, του ευσεβούς λαού μας.

Τα Χριστούγεννα μας παρέχουν ελπίδα, αγάπη Χριστού, περίσσεια ζωής, προσδοκία ειρήνης και απολυτρώσεως. Ο Χριστός γεννάται, για να ανακαλύψουμε ξανά το νόημα της ζωής, την αξία του ανθρώπινου προσώπου για να έχει προοπτική και δυνατότητα σωτηρίας ο κάθε άνθρωπος.

Φέτος πρέπει να ακούσουμε καθαρά το μήνυμα του Αγγέλου που ευαγγελίζεται σε μας χαρά μεγάλη: «ὅτι ἐτέχθη ἡμίν σήμερον Σωτήρ». Ναί, είναι αλήθεια! Γεννήθηκε για μας σήμερα Σωτήρας. Αληθινός Σωτήρας. Και είναι Σωτήρας, γιατί δεν θυσιάζει εμάς για να απολαμβάνει Εκείνος. Θυσιάζει τον Εαυτό Του, για να ζήσει ο κόσμος, για να ζήσει ο άνθρωπος. Και αυτή η θυσία δείχνει πόσο αληθινός είναι ο Σωτήρας μας.

Ας κρατήσουμε αναμμένη την ελπίδα στις καρδιές μας και ας μην αφήσουμε καμία κρίση να εξορίσει τον Θεό από την ζωή μας. Ας νοιώσουμε την ανάγκη του διπλανού μας ως δική μας ανάγκη, κάνοντας βίωμα την θυσία προς τον άλλο, τον οποιονδήποτε άλλο: τον ανήμπορο, τον μετανάστη, τον ασθενή, τον εμπερίστατο, τον κοινωνικά αποκλεισμένο, αυτόν που θα μπορούσε να είναι Εκείνος, με άλλα ρούχα, με άλλη μορφή.

Το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων είναι ότι «ο του Θεού Λόγος ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», όπως μας το λέει ο Μέγας Αθανάσιος. Με αυτό το μήνυμα κάνουμε πραγματικά Χριστούγεννα. Χριστούγεννα με Χριστό.

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας, «ο εν σπηλαίω γεννηθείς και εν φάτνη ανακλιθείς διά την ηµών σωτηρίαν Χριστός ο αληθινός Θεός» να χαρίζει σε όλους σας κάθε χαρά, ευλογία και ευτυχία, προσωπική και οικογενειακή, υλική και πνευματική και κυρίως να ξυπνήσει μέσα µας την αγάπη Του και να µας προσφέρει τον φωτισμό Του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ