Εκκλησία
Πνευματικά ωφέλιμα
Ενημερώθηκε στις:

Εκκλησίες είναι οι ίδιες οι καρδιές μας

Αδέρφια μου. Ο Γολγοθάς του Χριστού μας, ήταν επιφορτισμένος με τη συνέχεια της πορείας του κόσμου και των ψυχών όλων μας. Ανέβηκε το Γολγοθά του και στο Σταυρό που έσυρε, κρεμάστηκε με γαλήνη στην ψυχή του αναφωνώντας ἄφες αὐτοῖς˙ οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του παπα-Ανδρέα Κεφαλογιάννη


Στο δικό μας αγώνα με αφορμή την Πανδημία που συγκλονίζει τον κόσμο όλο και έχει αναστατώσει και πληγώσει την καθημερινότητα και τις ζωές μας, εμείς έχουμε επιφορτιστεί με την ευθύνη για τους εαυτούς μας, όλους εκείνους που αγαπάμε, που συναναστρεφόμαστε, που επικοινωνούμε και συναντιόμαστε. Στη δική μας δοκιμασία, ο μοναδικός Γολγοθάς που υπάρχει είναι εκείνος που βλέπουμε από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή, έχουν υπερνικήσει τις αντοχές τους τις ανθρώπινες και έχουν μεταβεί στη δύναμη που παίρνουν από την αγάπη τους στον άνθρωπο, την ευθύνη τους προς τις κοινωνίες, αλλά και από τις προσευχές όλων μας και την του Θεού θεία Παρέμβαση.
Αδέρφια μου, ας πάρουμε ως δεδομένο, πως μετά τον Γολγοθά τη Σταύρωση, βιώνουμε την Ανάσταση. Μία θεία, πνευματική, ορθόδοξη και πνευματική κατάσταση, αποτέλεσμα μιας πορείας μέσω της οποίας, δοκιμάζεται όχι μόνο η πίστη η δύναμη και η αγάπη μας, αλλά αναδεικνύεται η άμιλλά ο σεβασμός η αλληλεγγύη και η υπακοή. Από εμάς υπακοή, προς όλους εμάς και από εμάς υπακοή, προς κάθε έναν ξεχωριστά. Αυτό το Όλον και το Όλων έχουν δύναμη ανεξάντλητη, στην οποία αυτή δύναμη, αν δέσουμε και εργαλειοποιήσουμε την επιστημοσύνη, τις γνώσεις, την εξειδίκευση και τον αγώνα των Ιατρών μας των επιστημόνων μας, τότε η δύναμη μετατρέπεται σε έκρηξη ισχυροποίησης των κοινωνιών μας, έναντι του αόρατου εχθρού που σήμερα ονομάζεται Κορωνοϊός.


Αυτό είναι η Ανάσταση… Η αντίληψη της εξαιρετικής από κοινού δύναμης όλων μαζί. Μπορεί το μετερίζι μας, οι εκκλησιές μας να συνδράμουν στα μέτρα της μη εξάπλωσης του ιού, όμως εκκλησίες είναι οι ίδιες οι καρδιές μας. Στις καρδιές μας κατοικεί, η πίστη και η αγάπη, εκεί συναντάται το φιλότιμο, με την προσευχή, το σεβασμό και τη αγάπη μας προς τον άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος αδέρφια μου και ένας θεός… Από το κατ εικόνα προσπάθεια προς το κατ΄ ομοίωσίν. Σε αυτή την προσπάθεια των ανθρώπων, που βιώνουν τα μέτρα της πολιτείας, στην προσπάθεια των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, ο κάθε ένας μας, οφείλει τη σοβαρότητα να την κάνει βήμα. Βήμα-βήμα για να φτάσουμε στο στόχο μας. Δεν είναι άλλος ο στόχος πέρα από το να μείνουν τα σπίτια μας ανοικτά, οι εκκλησιές μας ανοιχτές, τα νοσοκομεία μας ανοικτά, τα σύνορα μας προστατευμένα αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο, και έναν θεό χαμογελαστό.


Αδέρφια μου, μην επιτρέψετε να μπερδευτεί η λογική σας και ο προσωπικός σας αγώνας με το ζύγι όπου στη μία πλευρά θα βάλετε τα Σούπερ Μάρκετ και στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς τις εκκλησίες μας. Όλοι και όλες όσες κάνουν τέτοιες συγκρίσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν άτοπες συζητήσεις και έναν παραλογισμό καθαρά πειρασμικό. Κάθε πανικός και υστερία είτε μπροστά σε ράφια με χαρτιά υγείας, αντισηπτικά, τρόφιμα και γκοφρέτες, κάθε παραλογισμός και πανικός μπροστά από τα σκαλοπάτια των εκκλησιών μας, το μόνο που καταφέρνει είναι να τραυματίζει την ανθρώπινη υπόσταση, το σεβασμό προς την δύναμη του θεού μας. Χάνει κάθε αξία της η προσευχή, η αγάπη, η ανθρωπιά, η πίστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Κρατείστε αδέρφια μου ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ ανοικτές τις καρδιές σας, στα χείλη σας τα λόγια μιας προσευχής, κρατείστε τις αγκαλιές σας ανοιχτές για τα μέλη των οικογενειών σας, βρείτε τρόπους να βοηθήσετε συνανθρώπους σας απροστάτευτους και χωρίς προστασία δικών τους ανθρώπων. Κρατείστε αδέρφια μου τις εκκλησιές ανοιχτές μέσα στις δικές σας εστίες και να είστε πεπεισμένοι πως στα μάτια Θεού και Ανθρώπων, θα είστε οι άξιοι ευγενείς συμπολεμιστές κατά της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε αλλά και αγωνιστές για μία ζωντανή κοινωνία την επόμενη μέρα της κρίσης. Λέει ο Γιώργης Καράτζης στη μαντινάδα του: «Όποιο δεντρό τσι ρίζες του βαθιά στη γής απλώνει, μουδε κι ο δυνατότερος βοριάς το ξεπατώνει».


Στους βοριάδες που προσπαθούν να μας κλονίσουν, να μας ξεριζώσουν, αντιστεκόμαστε με όλες τις ρίζες και την κορμοστασιά που μας έχουν χαρίσει αιώνες στους αιώνες, η ιστορία μας, η ορθοδοξία, η ανθρωπιά, η υπέροχη υπόσταση της πατρίδας μας, όλες οι αποδείξεις ανά τους καιρούς, πως ενωμένοι είμαστε όρθιοι, σταθεροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...