Πνευματικά ωφέλιμα

Εικόνες Ευαγγελιστού Λουκά - Παναγία Κύκκου

Την εικόνα αυτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, κατέχει η ομώνυμη Μονή της Παναγίας, στην περιοχή Μαραθάσας, Κύπρου.

Η Μονή αυτή είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού Τροόδος, σε υψόμετρο 1318 μέτρων. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σκεπασμένη με ασημένιο κάλυμμα, βρίσκεται σε θήκη στο τέμπλο του Καθολικού της Μονής.

Η Ιερά εικόνα είναι γνωστή και με την ονομασία “Παναγία η Ελεούσα”, και το πρόσωπό της είναι πάντοτε σκεπασμένο και δεν αποκαλύπτεται. Την εικόνα της Θεοτόκου, έφερε μετά από ένα θαύμα, ο Κύπριος ερημίτης Ησαΐας, ζητώντας την ως ανταμοιβή από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό, καθώς θεράπευσε την κόρη του από ανίατη ασθένεια.

Ο Αυτοκράτωρ, φύλασσε την εικόνα στο παλάτι στην Κωνσταντινούπολη και λυπήθηκε πολύ στην προοπτική της απώλειας της, ωστόσο κράτησε τον λόγο του και την απέστειλε στην Κύπρο με τις ανάλογες τιμές και μαζί με χρήματα για την ανέγερση ενός μοναστηριού, όπου θα φυλασσόταν το Ιερό Κειμήλιο, όπως και έγινε.

Η εικόνα έχει σταθεί πηγή έμπνευσης για την δημιουργία αντιγράφων σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, ένδειξη του σεβασμού που απολαμβάνει ανάμεσα στους Ορθόδοξους λαούς.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ