Πατριάρχης Ιεροσολύμων με την Αντιπρόσωπο της Ουγγαρίας
Πατριαρχεία

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Ανοιχτές οι Εκκλησίες για καταφύγια στη Γάζα - Συνεργασία με την Ουγγαρία για ανθρωπιστική βοήθεια

Ως νέα αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας στη Ραμάλα, η Rita Herenescar, επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και εξέφρασε τη χαρά της για  την συνάντηση με τον Μακαριώτατο στον οποίο μάλιστα, απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουγγαρία.

Η κ. Herenescar εξέφρασε παράλληλα την συμπαράσταση της στα αθώα θύματα του πολέμου στην Γάζα, αλλά και τα άτυχα θύματα στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, στο Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο και στο νοσοκομείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσης για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, που γίνονται για τη διάσωση των κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας εξαιτίας του αποκλεισμού.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων υπογράμμισε, ότι αυτή τη στιγμή οι Εκκλησίες στους Αγίους Τόπους είναι ενωμένες στις δεσμεύσεις τους και αντίθετες στον αντισημιτιμσό και την ισλαμοφοβία, εργαζόμενες για την ειρήνη.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πολλές Εκκλησίες απηύθυναν έκκληση για την λήξη του πολέμου και προσευχήθηκαν για ειρήνη και φωτισμό των Κυβερνητικών Αρχών. Προσέθεσε επίσης, ότι ήδη τελέσθηκε ιδιαίτερο μνημόσυνο στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για τα θύματα του πολέμου.

Θέλοντας να τονίσει την συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετική πίστη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πόλεως Μπουρκίν, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συνυπάρχουν πέριξ του προσκυνήματος της θεραπείας των δέκα λεπρών. Υπογράμμισε δε, τον ρόλο της Ιερουσαλήμ ως πολυθρησκευτικής, πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής πόλεως.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη, την οποίαν επέδειξε η Ουγγαρία στην ανακαίνιση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου πριν μερικά χρόνια.

Σοβαρές οικονομικές συνέπειες εξαιτίας του πολέμου

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε επίσης τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει η περιοχή. Η απουσία προσκυνητών και επισκεπτών, όπως είπε,  στις οδούς της Ιερουσαλήμ και η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ της Ιερουσαλήμ και των πόλεων της Παλαιστινιακής Αυτονομίας από τον πόλεμο στη Γάζα έχουν επιδεινώσει την οικονομία.

Τέλος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ζήτησε από την κ. Herenescar να μεταφέρει τις ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, τον οποίον είχε συναντήσει κατά την τελευταία του επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως εκείνης είχε θαυμάσει την Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και αναγνώρισε την βυζαντινή αρχιτεκτονική επιρροή στα Ουγγρικά κτίρια. Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την πρόσκληση να επισκεφθεί και πάλι την χώρα της Ουγγαρίας και εξέφρασε τις ευχαριστίας για τις υποτροφίες, τις οποίες προσφέρει η Ουγγαρία στους φοιτητές της Εκκλησίας.
 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ