Πατριαρχεία

Πως θα πάρει η Ρωσία το Άγιο Φως με τις κυρώσεις; Η Βουλγαρική Εκκλησία αποφάσισε φέτος να μην το παραλάβει

Μια σημαντική παράμετρος χρήζει απαντήσεων σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας. 

Το Μέγα Σάββατον  η τελετή του Αγίου Φωτός είναι προγραμματισμένη για τη 1 μ.μ. Ακόμη και τα χρόνια του κορονοϊού η Μόσχα έστελνε ειδικό αεροσκάφος. Φέτος που η ΕΕ έχει κλείσει τους ουρανούς της για τα ρωσικά αεροπλάνα, πως θα παραλάβει η Ρωσική Εκκλησία το Άγιο Φως; 

Δεν θα γίνουμε διέξοδος για να παρακάμψουν τις ρωσικές κυρώσεις, είχε πει πρόσφατα ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να προχωρήσει σε κυρώσεις. Το Ισραήλ αμφιταλαντεύεται, αν και στη Μέση Ανατολή, μόνο το Ισραήλ και η Λιβύη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά για παράδειγμα δεν έχει διακόψει τις πτήσεις.

Ειδικοί απαντούν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως το πιθανότερο είναι το Άγιο Φως να φτάσει στην Ρωσία με πτήσεις μέσω Τουρκίας ή με ανταποκρίσεις. 

Σε κάθε περίπτωση είναι τραγελαφικό να μην μπορέσει να γίνει η παραλαβή του θαύματος της Ορθοδοξίας από την Εκκλησία με το μεγαλύτερο ποίμνιο. 

Με το...προπερσινό η Βουλγαρία 

Μέσα σε όλα αυτά εντύπωση προκαλεί η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (BOC) που αποφάσισε να μην στείλει αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ φέτος για να παραλάβει το Άγιο Φως.  Η απόφαση της συνόδου της BOC δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

«Λόγω δυσμενών συνθηκών, η Σύνοδος της BOC αποφάσισε φέτος να μην πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ιερουσαλήμ το Μεγάλο Σάββατο για το Άγιο Φως. Το Άγιο Φως  που φυλάσσεται από πέρυσι στο παρεκκλήσι της συνόδου, μπορεί να παραληφθεί το Μεγάλο Σάββατο (23 Απριλίου)», αναφέρεται στο μήνυμα.

Το 2020, η αντιπροσωπεία της BOC επίσης δεν πήγε για το Άγιο Φως αλλά ο λόγος για αυτό ήταν η πανδημία του κορονοϊού.

Σχετικά παντως με την τελετή του Αγίου Φωτός έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων . Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ να αφήσει μόνο χίλιους ανθρώπους να εισέλθουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το Μεγάλο Σάββατο. Κάλεσε τις αρχές να άρουν τους περιορισμούς στην επίσκεψη στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το Πάσχα.

Συνάμα χθες αφού επισκέφθηκαν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ μαζί με το γραφείο του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου, Ευρωπαίοι διπλωμάτες κάλεσαν τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν την ελευθερία της λατρείας των Χριστιανών κατά τη διάρκεια των επερχόμενων εορτασμών του Πάσχα.

Οι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τις χριστιανικές ιδιοκτησίες στην Πύλη Γιάφα, μία από τις πύλες της Παλιάς Πόλης που κινδυνεύουν με έξωση λόγω της πίεσης από ισραηλινές οργανώσεις εποίκων και της παρενόχλησης χριστιανών από εποίκους στο κοντινό όρος Σιών, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφού έμαθαν ότι οι ισραηλινές αρχές πρόκειται να περιορίσουν τις πομπές ενόψει του Μεγάλου Σαββάτου και της Τελετής του Αγίου Φωτός και να περιορίσουν τον αριθμό των πιστών στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου σε 1000 άτομα, παρά το γεγονός ότι συνηθίζεται να εισέρχονται πολλές χιλιάδες πιστών στην εκκλησία εκείνη την ημέρα, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αρχές "πρέπει να διασφαλίσουν την ελευθερία της λατρείας των χριστιανών μέσω της απεριόριστης πρόσβασης στους ιερούς τόπους".

Τόνισαν επίσης ότι οι εντολές έξωσης "πρέπει να σταματήσουν, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την κληρονομιά της χριστιανικής κοινότητας και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη και των τριών αβρααμικών θρησκειών στην Ιερουσαλήμ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ