Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Βαρθολομαίος: Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Πολωνία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες (Βίντεο)

Στην Πολωνία βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Προέδρου της χώρας, Andrzej Duda, αλλά και του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα, όπου θα επισκεφθεί κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία, προκειμένου να τους συμπαρασταθεί και να τους ενισχύσει ηθικά σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που διέρχονται οι ίδιοι και η πατρίδα τους.

Στην πρώτη του ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων: 

"Δεν στείλατε απλώς τους πρόσφυγες γείτονές σας σε σκηνές και στρατόπεδα- τους αγκαλιάσατε στους τόπους διαμονής σας και στα σαλόνια σας. Όλοι τους είναι θλιμμένοι για το παρελθόν και φοβισμένοι για το μέλλον. Όλοι τους χρειάζονται την καθησύχαση και τη βοήθειά μας, την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή μας. Όλοι τους είναι ευάλωτοι στην πείνα και την έλλειψη στέγης αλλά και στην εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων. Και εν μέσω αυτής της απίστευτης και απαράδεκτης κρίσης, το κράτος και ο λαός της Πολωνίας ξεχωρίζουν ως πρότυπο αξιοπρέπειας, φιλανθρωπίας και φιλοξενίας".

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Μέγαρο Belweder τόνισε: 

"Ο λαός της Πολωνίας καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει να υποφέρεις από τον πόλεμο. Αλλά πέρα και πάνω από αυτό, οι πολίτες της Πολωνίας σέβονται το θεόσταλτο δώρο της ελευθερίας - την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της λατρείας και την ελευθερία της ζωής.

Για το λόγο αυτό, χωρίς όρους και χωρίς ερωτήσεις, το έθνος σας άνοιξε τα σύνορά του και την καρδιά του για να επεκτείνει την προστασία στις γυναίκες και τα παιδιά, καθώς και στους ηλικιωμένους και στους ασυνόδευτους ανηλίκους. Με τον τρόπο αυτό - εν μέσω αυτής της αδιανόητης και αδικαιολόγητης κρίσης - η Πολωνία ξεχωρίζει ως πρότυπο αξιοπρέπειας και φιλανθρωπίας.

Για όλες αυτές τις παροχές - γνωστές και άγνωστες, ορατές και αόρατες, ζητούμενες και αυθόρμητες - εκφράζουμε την ολόθερμη ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά μας.

Και προσευχόμαστε -στην πραγματικότητα, θα τολμούσαμε να προσθέσουμε ότι σας διαβεβαιώνουμε- ότι ο Θεός δεν θα στρέψει ποτέ το πρόσωπό Του από τα παιδιά Του σε αυτή τη χώρα, επειδή "καλωσορίσατε τον ξένο" (όπως διαβάζουμε στην Επιστολή προς Ρωμαίους) και "αγαπήσατε τον πλησίον σας όπως τον εαυτό σας" (όπως μας υπενθυμίζει ο ίδιος ο Χριστός στα Ευαγγέλια).

Εξοχότατε, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ζεστασιά και η φιλοξενία που μας προσφέρατε σήμερα μας δίνει σίγουρα μια γεύση από το τι έχετε - ανιδιοτελώς και θυσιαστικά - προσφέρει σε αμέτρητους ανθρώπους από την Ουκρανία.

Και γι' αυτό θα είμαστε πάντα υπόχρεοι σε εσάς και τον λαό σας".

 

 

https://twitter.com/czaplinskiii/status/1508423101356335112

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...