Πατριαρχεία

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για την πολιτική γειτονίας και το κλίμα (Βίντεο)

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου άνοιξε τη συνάντηση του Circle the Med Forum 2021, που διοργανώνεται από το Circular Clima Institute του European Public Law Organization (EPLO) σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος της Ελλάδας και της Αιγύπτου από χθες έως την Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου.

Στο σημαντικό του μήνυμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και 30 χρόνια σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, οργανώνοντας διεθνή διαθρησκευτικά και διεπιστημονικά συμπόσια καθώς και τις συνέργειες που αναπτύσσει για αυτά τα θέματα με ηγέτες όπως ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι του Καντέρμπερι καθώς και ιδρύματα και οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξηγώντας τη σχέση μεταξύ ηθικής και πνευματικότητας και το κεντρικό θέμα του Φόρουμ, την κυκλική οικονομία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε στο μήνυμά του ότι ο όρος «οικονομία» ήταν ο ίδιος όρος με τον οποίο οι θεολόγοι ορίζουν την ιστορία της αγάπης και της συμπόνιας του για τον κόσμο, «Θεϊκή οικονομία».

Για την «πολιτική γειτονίας», η οποία είναι επίσης το θέμα του Φόρουμ, δήλωσε ότι αυτή η πολιτική ήταν η βάση της διδασκαλίας του Χριστού, «η οποία υπονοεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την κλιματική αλλαγή αν δεν εκτιμήσουμε πώς επηρεάζουμε τους άλλους , ειδικά τους φτωχούς».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε: «Για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον, η οικολογία πρέπει να ενσωματωθεί στην οικονομική θεωρία. Αν δεν μειώσουμε την παγκόσμια οικονομική ανισότητα, δεν μπορούμε να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπό μας στον πλανήτη και τους ανθρώπους του. Η κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει όταν το περιβάλλον υποφέρει. Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό σύστημα που έχει κοινωνικό προσανατολισμό και οικολογική συνείδηση ​​».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ