Πατριαρχεία

Αμφισβήτησε ευθέως την εξουσία Βαρθολομαίου ο Πατριάρχης Μόσχας

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος αμφισβήτησε τη νομιμότητα μιας εκκλησιαστικής αρχής που έρχεται σε επαφή με τους σχισματικούς.

«Είναι σημαντικό να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει εκκλησιαστικό σχίσμα, πώς πρέπει να αντιδράσουν οι τοπικές Εκκλησίες σε αυτό, εάν η προσευχή και η ευχαριστιακή κοινωνία με τους σχισματικούς είναι αποδεκτές και ποιες κανονικές συνέπειες έχει αυτή η κοινωνία, εάν μια εκκλησιαστική αρχή που έχει παραβιάσει το εκκλησιαστικό σύστημα υπηρετώντας σχισματικούς και αυτοχειροτονημένούς κληρικούς, που δεν έχουν κανονική χειροτονία, μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη», είπε ο Ρώσος πατριάρχης ανοίγοντας μια θεολογική διάσκεψη για την κατάσταση στην παγκόσμια ορθοδοξία, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις Πέμπτη.

Λέγοντας ότι οι κανόνες της εκκλησίας δίνουν εξαντλητικές απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, ο κ. Κύριλλος κάλεσε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ να σκεφτούν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους κανόνες στην πρακτική ζωή, τι ακριβώς σημαίνουν σε αυτήν την κατάσταση.

Όλα αυτά βέβαια με αφορμή τη νέα εκκλησιαστική δομή στην Ουκρανία. 

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει ενωμένη και παγιωμένη μπροστά στο σχίσμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

«Τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ουκρανία, τα οποία προκλήθηκαν από την παράνομη εισβολή της Κωνσταντινούπολης στο κανονικό έδαφος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, βοήθησαν πολλούς στην Εκκλησία μας να σκεφτούν ξανά το δώρο της ενότητας που έχουμε κληρονομήσει από την μακραίωνη ιστορία μας», είπε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ