Πατριαρχεία

Έγινε σήριαλ! Στηρίζει η Τουρκία το ταξίδι Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Γράφαμε και χθες πως έχει μπερδέψει τους πάντες το Φανάρι και τελικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πάει στις 23 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός πως στις 22 είναι προσκεκλημένος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Νωρίτερα είχαν υπάρξει φήμες στα δημοσιογραφικο-εκκλησιαστικά πηγαδάκια πως η επίσκεψη στις ΗΠΑ πιθανόν να οδηγείτο σε αναβολή παρόλο που αυτή είχε ανακοινωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Αλλά το Φανάρι όπως κρατούσε κρυφή την συνάντηση με τον Πάπα στην Ουγγαρία μέχρι που τους είδαμε να ανταλλάσουν “αδερφικό ασπασμό”, με τον ίδιο τρόπο ανακάτευε μέχρι τελευταία στιγμή την τράπουλα και με την επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Πρόγραμμα βέβαια δεν έχει υπάρξει αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 23 Οκτωβρίου. Η συνάντηση θα έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Πρώτον όσον αφορά στην Τουρκία εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου του Κογκρέσου για τη θρησκευτική ελευθερία για τις μειονοτικές ομάδες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο Πατριάρχης, Τούρκος πολίτης, θα έχει πρωινό με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Μουράτ Μερτσάν, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Αυτό υποδηλώνει ότι η Άγκυρα δεν αντιτίθεται στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη πτυχή της συνάντησης με τον Μπάιντεν αφορά στην αμέριστη στήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ευθυς εξ αρχής ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε πως προσβλέπει σε συνεργασία με το Φανάρι.

Συνεργασία για την οποία κατηγορείται ούτως ή άλλως το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως δεν είναι απλή, αλλά φτάνει τα όρια της κατεύθυνσης με αφορμή και όσα έχουν συμβεί στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα!

Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατες οι νέες κατηγορίες Λαβρόφ κατά Βαρθολομαίου για τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ