Πατριαρχεία

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Επιδιώκουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ, απειλούμαστε από εξτρεμιστές

Την πύλη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων διέβη χθες ο διακεκριμένος και διά πολλών βραβείων τετιμημένος Αμερικανός Γερουσιαστής κ. French Hill. Τον κ. French Hill υπεδέχθη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών και εκπροσώπων των άλλων Χριστιανικών δογμάτων των Ιεροσολύμων, όπως Φραγκισκανών, Αγγλικανών και Κοπτών. Στην προσφώνησή του ο κ. Θεόφιλος παρουσίασε τα ζωτικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ λόγω της πολιτικής αστάθειας και των φιλονικιών.

 

Κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ιδιαίτερη και μοναδική σχέση με την περιοχή μας. Όχι μόνο υπάρχουν μακροχρόνιες κυβερνητικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, καθώς και σχέσεις με μια σειρά μη κυβερνητικών υπηρεσιών. Υπάρχουν επίσης θρησκευτικοί δεσμοί. Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, τόσο εδώ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται ιστορικές οικογενειακές και πνευματικές σχέσεις (...) Όπως σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά απαιτητικοί για εμάς στους Αγίους Τόπους. Λόγω της πανδημίας, οι εκκλησίες και οι Άγιοι Τόποι μας υπέστησαν σημαντικούς περιορισμούς και παρατεταμένο κλείσιμο. Δεν μπορέσαμε να μοιραστούμε τη φιλοξενία με προσκυνητές και τουρίστες από όλο τον κόσμο και οι δικές μας κοινότητες έχουν υποστεί σημαντικές δυσκολίες και στερήσεις. Ενώ το COVID-19 έχει μειώσει ριζικά τους οικονομικούς μας πόρους, συνεχίσαμε, με τη χάρη του Θεού, να προσπαθούμε να καλύψουμε τις μεγάλες πνευματικές, σωματικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές ανάγκες των τοπικών μας κοινοτήτων.

Μετά από αυτήν την περίοδο παρατεταμένης δυσκολίας, οι συγκρούσεις των τελευταίων μηνών στους Αγίους Τόπους έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολες και καταστροφικές. Οι βίαιες συγκρούσεις έχουν χρησιμεύσει μόνο για την εμβάθυνση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. Η ευρεία κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και η πρόσφατη βία έφερε την παγκόσμια προσοχή στα τοπικά μας δεινά. Παρ 'όλη αυτή την κάλυψη, οι πραγματικές αρχές αυτής της πιο πρόσφατης σύγκρουσης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανείπωτες. Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτά τα τραγικά γεγονότα είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ετών ανάπτυξης των εξτρεμιστικών ιδεολογιών και επιθέσεων από έναν αυξανόμενο αριθμό ριζοσπαστικών ομάδων που έχουν περάσει ανεξέλεγκτες και ατιμώρητες. Αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες σκοπεύουν να διώξουν τους Χριστιανούς, τους μουσουλμάνους και ακόμη και μερικές εβραϊκές ομάδες από την Άγια Πόλη της Ιερουσαλήμ και από άλλες κοινότητες της περιοχής μας.

Οι επιθέσεις κυμαίνονται από τη λεκτική κακοποίηση και σωματικές επιθέσεις εναντίον των κληρικών και των προσκυνητών καθώς πηγαίνουμε για την καθημερινή μας υπηρεσία έως τον συχνό βανδαλισμό και την βεβήλωση των εκκλησιαστικών αγαθών. Πριν από λίγες εβδομάδες, είδαμε μια επίθεση εις βάρος δύο Αρμένιων κληρικών ακριβώς έξω από το μοναστήρι τους στην Αρμενική Συνοικία και μια εισβολή στο Σχολείο μας στο Όρος Σιόν από ριζοσπάστες. Δυστυχώς, και ανησυχητικά, αυτά τα είδη περιστατικών δεν αποτελούν πλέον εξαιρέσεις. Είναι ένα κανονικό κομμάτι της ζωής μας. Και είναι απαράδεκτο.

Ως πνευματικοί ηγέτες δεν έχουμε καμία επιθυμία να εισέλθουμε στην πολιτική ή να κάνουμε πολιτικές δηλώσεις. Το μόνο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η συνεχής άνθηση της χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους. Ως Εκκλησίες, είμαστε σταθεροί και ενωμένοι ενάντια στη συνεχιζόμενη βία και βανδαλισμό. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Αν αντιμετωπίζαμε απλώς την παρενόχληση, θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Αλλά τα στοιχήματα είναι τώρα πολύ υψηλά. Γιατί είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με ριζοσπαστικές ομάδες που επιδιώκουν και εργάζονται συστηματικά για την απομάκρυνσή μας από την Αγία Πόλη, είτε πρόκειται για απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας, και συγκεκριμένα στην Πύλη Jaffa - η οποία είναι η είσοδος στη Χριστιανική Συνοικία και η πορεία προσκυνήματος στον Πανάγιο Τάφο - ή στην γειτονιά ΣεΐχΤζαρά - όπου οι προσπάθειες εκτοπισμού των ντόπιων πολιτών τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν με βία και ακόμη και με θάνατο που έχουμε δει στις τηλεοπτικές μας οθόνες.

Η χριστιανική παρουσία στην Αγία Πόλη και στους Αγίους Τόπους είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ακεραιότητα αυτής της περιοχής. Εδώ και αιώνες κατοικούμε ένα πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό, πολυθρησκευτικό τοπίο που έχει δώσει στην περιοχή τον μοναδικό της χαρακτήρα ως το σημείο της θεϊκής-ανθρώπινης συνάντησης. Και ενώ οι τρεις Αβρααμικές θρησκείες έχουν όλες τις Ιερές τοποθεσίες εδώ, οι χριστιανικές ιερές τοποθεσίες εγγυώνται ένα πραγματικά παγκόσμιο καλωσόρισμα σε όλους τους ανθρώπους της καλής θέλησης, χωρίς διάκριση. Με άλλα λόγια, ο Πανάγιος Τάφος είναι ο κύριος προορισμός για όλους τους προσκυνητές και επισκέπτες της Ιερουσαλήμ. Αυτός ο μοναδικός χαρακτήρας βρίσκεται τώρα σε σοβαρή απειλή όπως ποτέ άλλοτε (...) Χρειαζόμαστε τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα, και ιδίως τους φίλους και τους συμμάχους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, που υποστηρίζουν τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και μέσω εσας, καλούμε τους ηγέτες του Κογκρέσου για ισχυρή υπεράσπιση της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ενάντια σε εκείνους που θα εργαστούν για να αναιρέσουν τη ζωή μας εδώ.
Μέσα από εσάς, επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας στις Ηνωμένες Πολιτείες”

 

Ανταποκρινόμενος ο κ. French Hill είπε ότι μία από τις βασικές αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι η ελευθερία της θρησκείας, χρησιμοποιουμένη υπό των Η.Π.Α. και διά την ειρηνικήν συνύπαρξιν των θρησκειών εις την Αγίαν Γην και την στήριξιν της Χριστιανικής οντότητος.

Επί τη επισκέψει ταύτη ο κ. French Hill επέδωσεν εις τον Μακαριώτατον λεύκωμα με τίτλον “Congressional Testimonies of Faith”, ο δε Μακαριώτατος επέδωσεν αυτώ εικόνα της Θεοτόκου, πίνακα της Ιερουσαλήμ επάργυρον και το βιβλίον του μακαριστού οδοντιάτρου Ιωάννου Τληλ “I am Jerusalem” και Ιεροσολυμιτικάς ευλογίας εις τους συνοδούς αυτού

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...