Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος για Ρ/Καθολικούς: Συνεχίζουμε τον διάλογο της αγάπης και της ζωής με σκοπό την ενότητα

Νέο άνοιγμα προς την “αδελφή Εκκλησία” της Ρώμης έκανε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην Διημερίδα «Pope Paul VI, the Patriarch Athenagoras, Chiara Lubich. Prophecy of Unity between the Sister Churches» που διοργανώθηκε στις 25-26 Μαΐου.

Μιλώντας για τον Πάπα Παύλο και τον Πατριάρχη Αθηναγόρα σχολίασε: “οι δύο Προκαθήμενοι αντελήφθησαν ότι Δύσις και Ανατολή δεν ηδύναντο να ζώσιν εν απομονώσει και αυταρκεία, διότι τούτο ήτο επί ζημία της ενότητος και καθολικότητος του Σώματος του Χριστού, και ότι εις διάλογος αγάπης και αληθείας ηδύνατο να οδηγήση εις ενότητα, τεθεμελιωμένην επί του στερεού εδάφους της πρώτης χιλιετίας”.

Πρόσθεσε πως οι δύο εκκλησίες “έχουν κοινήν την βιβλικήν, πατερικήν και εκκλησιολογικήν παράδοσιν και διδασκαλίαν της αδιαιρέτου Εκκλησίας, δυναμένην να λειτουργήση ως βάσις διά την αποκατάστασιν της απολεσθείσης σχέσεως μεταξύ αυτών” .

Μιλώντας τέλος και για την Chiara Lubich (σ.σ. Ιταλίδα δασκάλα και ακτιβίστρια, ιδρύτρια και πρώτη πρόεδρος του Κινήματος των Φοκολαρίνι) σε συνδυασμό και με τις προσπάθειες για ενότητα των δύο προαναφερθέντων θρησκευτικών ηγετών ο κ. Βαρθολομαίος είπε πως ο μόνος τρόπος να τιμήσωμεν την μνήμην, τον ιερόν ενθουσιασμόν και την προσφοράν των τριών αυτών οραματιστών της ενότητος, είναι η συνέχισις του διαλόγου της αγάπης εν αληθεία και της αληθείας εν αγάπη των δύο αδελφών Εκκλησιών, του «διαλόγου της ζωής» των πιστών, της συνεργασίας και των κοινών πρωτοβουλιών ενώπιον των συγχρόνων μεγάλων προκλήσεων, με ορίζοντα πάντοτε την ποθεινήν ενότητα εν τη Θεία Ευχαριστία”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ