Πατριαρχεία

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Η χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ απειλείται από ριζοσπαστικά στοιχεία

“Ο χριστιανικός χαρακτήρας της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων απειλείται όπως ποτέ άλλοτε στη ζωή μας” ανέφερε εν μέσω ταραχών Ισραήλ-Παλαιστινίων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

 

Αναλυτικότερα,

 

το απόγευμα της Πέμπτης, 30ης Απριλίου/ 13ης Μαΐου 2021, έλαβε χώραν εις τον εν Ιερουσαλήμ Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν του αγίου Γεωργίου της Αγγλικανικής Εκκλησίας εις Ιεροσόλυμα η τελετή της εγκαταστάσεως, ήτοι επισήμου αναλήψεως καθηκόντων του νεοεκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Hosam Elias Naoum, παρουσία του προκατόχου αυτού Σεβασμιωτάτου Suheil Dawani, του Βρεττανού Προξένου εις Ιεροσόλυμα κ. Philip Hall, κληρικών και λαικών μελών της Εκκλησίας ταύτης και εκπροσώπων των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, ως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, του Μακαριωτάτου Λατίνου Πατριάρχου εις Ιεροσόλυμα Pierre Battista Pizzaballa και του Κουστωδού της Αγίας Γης οσιολογιωτάτου π. Francis Patton.

 

Κατά την τελετήν ταύτην προσεφώνησε τον νέον Αγγλικανόν Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Hosam Elias Naoum η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος και υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου.

 

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, έρχεστε στο νέο σας ρόλο σε μια εποχή μεγάλης πρόκλησης και μεγάλης ευκαιρίας. Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για την πόλη μας και για αυτήν ταύτην την περιοχή. Ζούμε ακόμα με την πανδημία και τις βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές συνέπειές της. Υπάρχει ανησυχητική πολιτική και κοινωνική αναταραχή, και η χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους αντιμετωπίζει νέες και αυξανόμενες απειλές από ριζοσπαστικά στοιχεία που επιδιώκουν να υπονομεύσουν εδώ το πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό τοπίο, στο οποίο έχουμε ζήσει για αιώνες. Ο χριστιανικός χαρακτήρας της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων απειλείται όπως ποτέ άλλοτε στη ζωή μας.

(...)

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αγγλικανική Εκκλησία στους Αγίους Τόπους είχαν μια μακρά και στενή ιστορία αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης και κοινού σκοπού όσον αφορά στην καλή κατάσταση της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους. Ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την πάροδο των ετών της ηγεσίας σας και να βρούμε νέους τρόπους να ταξιδέψουμε στο μονοπάτι της ενότητας. Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε τη δέσμευσή μας για την πλήρη, μυστηριακή ενότητα στον Χριστό που είναι το θέλημά Του για όλους όσους αυτοαποκαλούνται χριστιανοί. Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Αγγλικανική κοινότητα μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό, όχι λιγότερο σχετικά με την κοινή πατερική μας κληρονομιά, και αυτό είναι ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ακόμη πιο στενές σχέσεις εδώ στην περιοχή μας”.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...