Πατριαρχεία

Σφοδρή επίθεση Βαρθολομαίου κατά του Πατριαρχείου Μόσχας-Ποια χαρακτήρισε "ψευδο-αυτοκέφαλη εκκλησία"

Στον αέρα της γεωργιανής τηλεόρασης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε για ακόμη μια φορά ότι το Πατριαρχείο είναι η «μητρική εκκλησία» και το συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας.

Ο κ.Βαρθολομαίος δήλωσε ξανά για τα ειδικά προνόμια του Φαναρίου, κατηγόρησε την Ρωσική Εκκλησία για αντι-κανονική επιθυμία να παρέμβει στις υποθέσεις άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργιανής, για να γίνει η «Τρίτη Ρώμη». Ο επικεφαλής του Φαναρίου πιστεύει ότι η παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων Εκκλησιών παραβιάζει το κανονικό σύστημα της Ορθοδοξίας και ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ως «μητρική εκκλησία» είναι το συντονιστικό κέντρο.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει το δικό της κανονικό σύστημα. Η Μητέρα Εκκλησία ως το συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας επιδιώκει την ενότητα. Θέλουμε να αγαπάμε τους αδελφούς μας και τις Εκκλησίες μας, αλλά θέλουμε επίσης να τηρούμε τους ιερούς κανόνες », δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Όταν ρωτήθηκε εάν η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της νέας ουκρανικής Εκκλησίας (OCU) από το Γεωργιανό Πατριαρχείο θα μπορούσε να οδηγήσει το Πατριαρχείο Μόσχας να παραδώσει αυτοκεφαλία στην εκκλησία στην Αμπχαζία, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει αυτοκεφαλία όχι μόνο στην Αμπχαζία αλλά και σε κανέναν γενικά. «Αυτό δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Αυτό είναι το αποκλειστικό προνόμιο της Κωνσταντινούπολης », δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική το 1970 από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι παράνομη. «Έτσι, η Μόσχα έχει γίνει η πλουσιότερη Ορθόδοξη κοινότητα στην Αμερική. Ωστόσο, αυτή η ψευδο-αυτοκέφαλη εκκλησία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από κανέναν. Και όμως αποκαλείται Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής », δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ