Πατριαρχεία

Νέα επίθεση Ιλαρίωνα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη για το ταξίδι στην Ουκρανία

“Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2021 θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα κατασχέσεων εκκλησιών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Βόλοκολαμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία την Ημέρα της Ανεξαρτησίας το 2021 (24 Αυγούστου).

“Ουκρανοί αρχιερείς και κληρικοί, πολλοί πολιτικοί αναλυτές και οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι σε σχέση με την άφιξη του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, οι συγκρούσεις θα ενταθούν. Τους τελευταίους μήνες, το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί και πάλι” τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Για παράδειγμα, ανέφερε τέτοιες "σημαντικές περιπτώσεις" όπως το περιστατικό στο χωριό Ζαντουμπρόβκα, στην περιοχή του Τσερνίβτσι, όπου έξι νέοι, υποστηρικτές της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), χτύπησαν έναν 63χρονο ενορίτη της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που περπατούσε προς το σπίτι επιστρέφοντας από την εκκλησία. Οι ίδιοι νέοι είχαν προηγουμένως συμμετάσχει σε προσπάθειες κατάσχεσης του ναού και δεν τιμωρήθηκαν, πρόσθεσε ο Επίσκοπος.

"Αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι απίθανο να θέλει να επισκεφθεί τη Ζαντουμπρόβκα και να επισκεφθεί τον τραυματισμένο γέρο στο νοσοκομείο. Θα εμφανιστούν πιο όμορφες εικόνες", δήλωσε.

Κατά την άποψή του, για αυτόν τον λόγο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κλήθηκε όχι για την γιορτή στις 28 Ιουλίου - την Ημέρα του Βαπτίσματος των Ρως- αλλά για τους κρατικούς εορτασμούς στα τέλη Αυγούστου. "Την Ημέρα του Βαπτίσματος του Ρους, η κανονική Εκκλησία παραδοσιακά διοργανώνει μια πομπή του σταυρού στο Κίεβο, η οποία ενώνει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και καταδεικνύει σαφώς τι δεν μπορεί να αντικρούσει κάθε φανταστική δημοσκόπηση" κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ