Πατριαρχεία

Πατριάρχης Ρουμανίας: Είναι αφύσικο όταν δεν ευχαριστούμε τον Θεό για το δώρο της ζωής και της υγείας

«Είναι αφύσικο και αναξιόπιστο όταν δεν ευχαριστούμε τον Θεό για το δώρο της ζωής και της υγείας και τα οφέλη που έλαβε κανείς από Αυτόν και όταν δεν ευχαριστούμε τους ευεργέτες που μας βοήθησαν στη ζωή σε διάφορες δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ σε πρόσφατο κήρυγμά του.

Στην ομιλία του στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Πατριαρχική Κατοικία, ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξήγησε γιατί η ευγνωμοσύνη είναι η φυσικότητα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δείχνει τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στον Θεό και απέναντι σε ανθρώπους που έχουν σταλεί από τον Θεό για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. «Αυτό το ευαγγέλιο είναι ένα μάθημα της ευγνωμοσύνης που λαμβάνουμε από τον ταπεινό Σαμαρείτη, έναν από τους δέκα θεραπευμένους λεπρούς», είπε ο Πατριάρχης Δανιήλ. «Αυτός ο Σαμαρείτης μέσω της ταπεινότητας και της ευγνωμοσύνης του είναι ο χαρακτήρας που γίνεται για μας δάσκαλος ευγνωμοσύνης. Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δεν ρωτά τους δέκα λεπρούς εάν έχουν πίστη ή όχι, ούτε τους θεραπεύει άμεσα, αλλά τους στέλνει να παρουσιαστούν απευθείας στους ιερείς. Σύμφωνα με τον παλιό νόμο, η λέπρα ήταν μια σοβαρή ασθένεια, επειδή εκδηλωνόταν με την απώλεια τμημάτων του ανθρώπινου σώματος. Ήταν μια αργή αλλοίωση του ανθρώπινου σώματος πριν από το θάνατο. Αυτοί οι λεπροί ήταν απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινότητα επειδή η ασθένεια ήταν μεταδοτική. Οι ιερείς της Παλαιάς Διαθήκης είχαν αρκετές γνώσεις για να αναγνωρίσουν αυτήν την ασθένεια. Γενικά, η λέπρα θεραπεύεται μόνο ως εκ θαύματος από το έλεος του Θεού, με βάση την πίστη των ασθενών. Οι λεπροί υπέφεραν πολύ».

Ο Ιησούς Χριστός δεν τους θεράπευσε άμεσα για δύο λόγους:

«Στέλνοντάς τους να εμφανιστούν στους ιερείς, όπως παρείχε ο Νόμος του Μωυσή, ο Σωτήρας δείχνει την ταπεινότητα Του. Δεν ήρθε να παραβιάσει το νόμο, αλλά να τον τηρήσει και μετά να τον τελειοποιήσει».

«Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δίνει στους λεπρούς την ελευθερία να είναι ή να μην είναι ευγνώμονες»

«Η ευγνωμοσύνη είναι η κατάσταση της ανθρώπινης πνευματικής υγείας. Γι 'αυτό η υψηλότερη προσευχή και δράση της Εκκλησίας ονομάζεται Θεία Ευχαριστική Λειτουργία. Στα ελληνικά, σημαίνει ευγνωμοσύνη. Η κορυφαία στιγμή της ευγνωμοσύνης στην υπηρεσία της Θείας Λειτουργίας είναι αυτή της προσευχής (...) Όταν δεν ευχαριστούμε τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας πνευματικά, γιατί μέσω της ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και τον λησίον μας εμπλουτίζουμε τον εαυτό μας στην κοινωνία της αγάπης προς τον Θεό και έτσι εμείς μπορούμε να μεγαλώσουμε πνευματικά », κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...