Πατριαρχεία

O αντιπρόσωπος του Φαναρίου τοποτηρητής στο Πατριαρχείο Σερβίας!

Χθες γράφαμε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης αδυνατώντας να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας, ζήτησε από τον Μητροπολίτη Βοσνίας Χρυσόστομο να εκπροσωπήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η στενή αυτή σχέση δημιουργεί προβληματισμό αφού ο εν λόγω Μητροπολίτης εκλέχθηκε τοποτηρητής στο Πατριαρχείο.

Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας εξέλεξε τον Μητροπολίτη Dabar-Bosnia Χρυσόστομο ως locum tenens (τοποτηρητή) του πατριαρχικού θρόνου μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 62 του Καταστατιού Χάρτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της Σερβικής Εκκλησίας.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος διόρισε τον Επίσκοπο Σουματιά Χάρι Γιόβαν,, ως διαχειριστή της κενής Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου-Καρλόβτσι, η οποία διευθύνονταν από τον κεκοιμημένο Πατριάρχη Ειρηναίο, σύμφωνα με το άρθρο 70 του Συντάγματος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει σημειώσει και σε προηγούμενα άρθρα πως το κενό εξουσίας στην Σερβική Εκκλησία μπορεί να αποβεί μοιραίο για πολλά εκκλησιαστικά ζητήματα. Η δε τοποθέτηση στην θέση του “αντ΄αυτού” στον πατριαρχικό θρόνο ενός Ιεράρχη που χαίρει της εμπιστοσύνης του Φαναρίου ενισχύει τα σενάρια...

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ