Πατριαρχεία

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με την επιστολή για την "Μακεδονική Εκκλησία"

Χθες γράφαμε για την επιστολή με την οποία ο Σκοπιανός πρόεδρος ζήτησε από τον Βαρθολομαίο αναγνώριση της “Μακεδονικής Εκκλησίας”!

Το θέμα κατά πως φαίνεται θα μας απασχολήσει επί μακρόν...

Ήδη είχαμε τις πρώτες σερβικές αντιδράσεις καθώς σε ένα τέτοιο σενάριο η Σερβική Εκκλησία είναι η άμεσα θιγμένη, ενώ έμμεσα είναι και η δική μας Εκκλησία, η οποία πάντως είναι γνωστή για τα αργά αντανακλαστικά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς , λοιπόν, με την ευκαιρία του αιτήματος του Προέδρου της πΓΔΜ Στίβο Πενταρόβσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ (MOC-OA), δήλωσε ότι υπάρχει τρόπος να το συζητήσουμε και ότι τα "σταυροδρόμια" δεν συμβάλλουν στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. “Θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά πρέπει σίγουρα να σεβαστούμε τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και περιμένουμε επίσης ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα είναι εκεί, καθώς μίλησε και κατά της δημιουργίας της λεγομένης "Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου"”, δήλωσε ο Ντάτσιτς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Βελιγράδι.

Η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, με τίτλο "χτύπημα των Σκοπίων: πρόκληση αντί του διαλόγου", γράφει ότι το αίτημα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη "είναι μια νέα πρωτοβουλία των Σκοπίων εκτός των αρχαίων κανόνων της Ορθοδοξίας για την επίτευξη ανεξαρτησίας της εκκλησίας τους", που από την ίδρυσή της στη δεκαετία του 50 του περασμένου αιώνα λειτουργεί ως σχισματική οργάνωση".

Επίσκοπος Τιμόθεος: Χαιρετίζουμε την επιστολή του Πενταρόφσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της “Μακεδονικής Εκκλησίας” τρίβουν τα χέρια τους. “Χαιρετίζουμε την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και είναι καλό το ότι η κρατική ηγεσία ενδιαφέρεται να επιλύσει τη διαμάχη για το εκκλησιαστικό ζήτημα”, δήλωσε στο TV24 ο σχισματικός “Μητροπολίτης” και εκπρόσωπος της “Μακεδονικής Εκκλησίας” ΤΙμόθεος. Ο ίδιος δεν βλέπει την κίνηση ως παρέμβαση του κράτους στις εκκλησιαστικές υποθέσεις και όταν ρωτήθηκε αν ο Πενταρόβσκι είχε προηγουμένως συντονιστεί με εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ, απάντησε: “Προσωπικά δεν είχα συνάντηση και νομίζω ότι δεν υπήρχε τέτοια επίσημη συνάντηση. Αλλά αυτό το γράμμα είναι ευπρόσδεκτο επειδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τέτοια εξουσία, για αναγνώριση του MOC στον Ορθόδοξο κόσμο”

Πάντως ο Τιμόθεος εκτιμά ότι αυτή η επιστολή δεν σημαίνει παράλειψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, από την οποία είχε ζητήσει “προστασία” αρχικά η “Μακεδονική Εκκλησία”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ