Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Έγγραφο-Ντοκουμέντο: Ο Σκοπιανός πρόεδρος ζήτησε από τον Βαρθολομαίο αναγνώριση της “Μακεδονικής Εκκλησίας”!

Από τις αρχές του χρόνου το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει κρούσει το κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως έχει ανοίξει για τα καλά θέμα “Μακεδονικής Εκκλησίας”  συγκρίνοντας με την αντίστοιχη εμπειρία στο ουκρανικό και αναλύοντας σε ποιο ευρύτερο πλαίσιο συνθηκών συνέβη η τότε παρουσία Ζάεφ στο Φανάρι, που σαν άλλος Ποροσένκο ζητούσε αυτοκεφαλία για να σωθεί και ο ίδιος πολιτικά....

Τώρα έχουμε συνέχεια... Ο Σκοπιανός Πρόεδρος Stevo Pendarovski έγραψε μια επιστολή ζητώντας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συνεχίσει τη διαδικασία, την οποία ξεκίνησε πέρυσι, και να ασκήσει το δικαίωμα προσφυγής του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία του MOC-OA.

Το ιστολόγιο religija.mk φέρνει στο φως την επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

 

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα παράδειγμα για το πώς να παραμείνετε συνεπείς με τις αξίες και ταυτόχρονα να είστε δυναμικοί στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ως Πρόεδρος της χώρας μου, θέλω να σας ενημερώσω προσωπικά ότι ως χώρα, τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο προς όφελός μας και να αφήσουμε πίσω μας τις ιστορικές διαφωνίες. 

Σας απευθύνω εξ ονόματος πολλών συμπολιτών μου που αναγνωρίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους γείτονές τους και να κινηθούν προς ένα κοινό μέλλον, με συνύπαρξη και πραγματική ελευθερία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ζητήσω από την Αγιότητα σας να αποδεχτεί το κάλεσμα του ευσεβούς λαού μας και της Εκκλησίας μας να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε σας, έτσι ώστε οι πολίτες μας της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης να έχουν επιτέλους την ευκαιρία να είναι ίσοι με όλους. άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς στον κόσμο. Σας εύχομαι υγεία εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας με την κρίση υγείας που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο”,

Αυτή η επιστολή του Σκοπιανού Προέδρου, που κατά κάποιον τρόπο παρεμβαίνει στην αναζήτηση λύσης για την σχισματική “Μακεδονική Εκκλησία”, έρχεται μετά την διαφαινόμενη διπλή αποτυχία όσων τα σχέδια για κάτι αντίστοιχο δεν ευδοκίμησαν σε Μαυροβούνιο και Λευκορωσία.

Τοπικοί παρατηρητές λένε ότι αν και το γράμμα είναι σύντομο, υπάρχουν πολλές βασικές και σαφείς απαιτήσεις. Ο Πενταρόβσκι υπογραμμίζει ακριβώς ποια είναι η πορεία και τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σημασία έχει η στιγμή της επιστολής αφού πολλές φορές στο παρελθόν, οι πρόεδροι της γειτονικής μας χώρας ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έγραψαν επιστολές στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητώντας υποστήριξη για την MOC-OA, αλλά αυτή η επιστολή του Πενταρόφσκι έρχεται σε μια στιγμή ήδη αποδεκτής πρωτοβουλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά την επιστολή του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ από το 2018, για επίλυση σχετικά με την MOC-OA.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ